ЕС ще реагира решително, ако САЩ въведат мито за вноса на стомана и алуминий, ангажира се Юнкер

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази протест срещу плановете на американския президент Доналд Тръмп да въведе мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ.

Юнкер се ангажира с контрамерки в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО), става ясно от съобщение н агенция Ройтерс от четвъртък, което се позовава на изявление на председателя на ЕК.

„Съжаляваме във връзка с тази стъпка, която изглежда като очевидна намеса с цел защита на американската индустрия и няма никакво оправдание от гледна точка на националната сигурност“, заявява председателя на ЕК. „Ние няма да седим със скръстени ръце, при положение, че нашата собствена промишленост страда от несправедливи мерки, които поставят под заплаха редица работни места. ЕС ще реагира решително и съразмерно за защита на своите интереси“, коментира още Юнкер.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че САЩ през следващата седмица ще въведе мита върху вноса на стомана и алуминий. По думите на Тръмп, размерът на митата ще са от порядъка на 25 % за стоманата и 10 % за алуминия за всички страни, доставящи продукция за САЩ.
Президентът на САЩ обяви за предстоящото въвеждане на митата в рамките на заседание с работещите в  този сектор компании в страната и се ангажира с възраждане на този отрасъл от американската промишленост.

Министерство на търговията на САЩ след проверка е стигнало до извода, че вносът на стомана и алуминий е нанесъл щети на американските компании и националната сигурност. Президентът все още има време до 11 април, за да обяви решението си за стоманата и до 19 април за решението си за алуминия. Обявените мита от 25 % и 10 % съответно са най-тежките, предложени от търговското ведомство на САЩ.

Китайската страна отвърна внимание на това, че САЩ още преди 20 г. са прекратили производството на алуминиево фолио и са преминали към алуминиева продукция с по-висока добавена стойност.

Сесилия Малстрьом от ЕК коментира, че „мерките на САЩ ще окажат негативно влияние върху трансатлантическите отношения, а и на световните пазари. Освен това те ще повишат издръжката и ще ограничат избора на американските потребители на стомана и алуминий, включително и на секторите, занимаващи се с вноса на този вид продукция“.

По думите й в най-скоро време ЕС ще се опита да организира консултации за уреждане на спора със САЩ в Женева.
„Европейската комисия ще следи за развитието на пазара и при необходимост ще предложи съвместни със СТО защитни мерки за запазване на стабилността на пазара на ЕС“, отбеляза еврокомисарят. Според нея проблемът е в излишъците на световно ниво, но едностранно решение от страна на САЩ няма да помогне.

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари