ЕС ще разреши инвестициите в АЕЦ и природен газ за постигане на климатичните цели

В опит за постигане на климатична сделка за 2030 г. Брюксел е готов на този вариант, който се подкрепя от по-бедните страни от общността

Енергетика / Свят
Георги Велев
2423
article picture alt description

Европейският съюз предлага уверения за финансиране на по-бедните членове и способността на страните да избират своя собствен енергиен микс, тъй като се стреми към сделка през тази седмица за по-строгата цел за намаляване на емисиите на парникови газове. Това показват документите и източниците от ЕС, с който са се запознали агенция „Ройтерс“ и Euractiv.

За да се осъществи планът за емисиите и достигане до беземисионна икономика през 2050 г., изпълнителната комисия на ЕС казва, че общността трябва да намали нетните си емисии поне с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Настоящата цел на ЕС за 2030 г. е за намаляване с 40 на сто. Лидерите от 27-те страни от ЕС имат за цел да одобрят новата цел - с единодушие - на среща на върха, която ще се осъществи този четвъртък и петък.

Предизвикателството е да се изготви сделка, която всички държави ще подкрепят - включително държави, засегнати от необходимата икономическа трансформация, като Полша и България, които искат повече анализи и условия, свързани с целите.

В последния проект на заключения за срещата на върха страните ще подкрепят целта „поне 55“ и ще помолят Комисията да предостави финансиране, за да помогне на по-бедните държави да инвестират в чиста енергия - искане, отправено от страни, включително и от Полша.

В документа се заявява, че страните могат да "изберат най-подходящите технологии" за намаляване на емисиите - формулировка, насочена към държави, включително България, Чехия, Румъния, Словакия и Полша, които са потърсили гаранции, че ще могат да използват ядрена енергия или природен газ за ограничаване на емисиите .

Представители на ЕС определиха последния текст като напредък и заявиха, че Брекзит и оспорване на бюджета на ЕС досега не са провалили климатичните преговори - макар че казаха, че е твърде рано да се каже дали текстът може да осигури нужната сделка.

„Всеки трябва да може да се качи в автобуса сега, но никога не се знае кой ще реши да слезе преди крайната спирка“, каза европейски служител пред медията. Последната чернова на документа е от началото на декември и е възможно да има още промени до гласуването в края на тази седмица.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща