ЕС ще използва зелени стимули в бюджета си за обновяване и саниране на сградите, бълващи CO2

Енергетика / Свят
3E news
1227
article picture alt description

Европейският съюз смята да удвои темпото на обновяване и саниране на домовете и офисите през следващото десетилетие в опит да спести повече енергия и да постигне по-строгите климатични цели в рамките на обширната идея за зелено възстановяване и нискоемисионна икономика.

Стратегията на вълната за обновяване, която ще бъде представена от Европейската комисия в сряда, ще очертае стъпки, необходими за ускоряване на обновяването на над 200 милиона съществуващи сгради - включително изолация и смяна на отоплително оборудване. Средствата предвидени за това са за близо 300 млрд. евро и ще са по програмата „Обновителната вълна“ (Renovation Wave), става ясно от проектодокумента, информира Bloomberg.

Сградите представляват повече от една трета от емисиите на парникови газове в ЕС и подобряването на тяхната енергийна ефективност е предпоставка Европа да постигне целта си за Зелената сделка и да стане първият в света климатично неутрален континент до средата на този век.

Регулаторният орган на ЕС в Брюксел има политика да не коментира документи, преди те да бъдат публично оповестени. „Обновяването на сгради представлява огромна възможност не само за намаляване на емисиите, но и за икономически растеж и подобряване на здравето и благосъстоянието“, смятат от мозъчният тръст на European Building Institute Europe, намиращ се в Брюксел.

Комисията иска да увеличи средния процент на енергийно обновяване до 2% годишно до 2030 г. спрямо сегашните 1 на сто, сочат документите на ЕС. Това би означавало надграждане на 35 милиона сгради през следващите 10 години, ход, който не само ще бъде от полза за околната среда, но и ще създаде до 160 000 зелени работни места.

Инициативата ще бъде финансирана чрез програмата за икономическо възстановяване на ЕС и различни инструменти за подкрепа, включително стимули за частни инвестиции. Комисията иска да се съсредоточи върху намаляване на емисиите от отопление и охлаждане, справяне с „най-изтичащите“ сгради и даване на приоритет на обновяването на обществени сгради, като училища или болници.

За да приложи стратегията, регулаторният орган на ЕС в Брюксел на по-късен етап ще преразгледа регламента относно търговията със строителни продукти, ще обмисли определянето на минимално ниво на възобновяема енергия в сградите и ще предложи поетапно въвеждане на минимални стандарти за ефективност и отделяне на емисии при съществуващите сгради. „Такива стандарти осигуряват яснота на пазара, позволявайки на индустрията и частните участници да планират и организират трансформацията и спомагат за мобилизиране на милиарди евро, необходими за извеждане на строителния сектор по пътя към климатичната неутралност“, каза Фемке де Йонг, мениджър за климата и енергетиката в Европейската асоциация на производителите на изолации.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща