ЕС съобщава за изкривени от Русия пазарни механизми в икономиката

Европейската комисия заплашва с въвеждане на антидъмпингови мита за руските стоки

Икономика / Свят
3E news
1537
article picture alt description


Европейската комисия публикува в петък доклад от 435 страници за „значителни изкривявания на пазарните механизми в икономиката на Русия от страна на правителствата“. Както се казва в изявление на ЕК, тези положения могат да бъдат използвани за въвеждане на антидъмпингови мита от ЕС върху руските стоки, пише ТАСС.

„В доклада, подготвен с цел реализиране на процедурите на ЕС за защита на търговията, се разглежда макроикономиката на Русия, ключовите фактори на ценообразуване, включително пазара на труда и енергия, а също така отделни сектори на икономиката, включително производството на стомана, алуминий и химикали. (Авторите) на доклада установяват значително изкривяване на икономиката, организарана от правителството“, се казва в документа.

Фактически докладът на ЕС създава юридическа база за бъдещи антидъмпингови разследвания за широк спектър от руски експортни стоки. Причината е, че се дава възможност да се обжалват сигналите за държавно регулиране на макроикономическо ниво, което може да се обвързва с обосновка за обвинения по отношение на занижаване на пазарната цена на почти всякакъв вид продукти, произведени в Русия.

„Този доклад е в резултат на внимателно проучване и събиране на факти за различните аспекти на руската икономика, които могат да имат пряко отношение към антидъмпинговите ни разследвания“, е заявил в тази връзка първият заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Защитата на нашата промишленост от нечестна търговия има решаващо значение в настоящата международна обстановка. Нашето антидъмпингово законодателство ни дава инструменти за защита на търговията, подходящи за отговор на настоящите предизвикателства при спазване на нормите на СТО. Днешният доклад ще стане още един елемент от нашият инструментариум за борба с нечестната търговия“, е подчертал той.

Европейските оценки

В текста на доклада на Европейската комисия в частност се заявява за ограничение на правото на стачки в руското трудово законодателство, а също така за слабостта на синдикатите по отношение на позициите на работодателите.

В разделът на доклада, посветен на енергетиката, Европейската комисия споменава за  „усилията на правителството за извършване на реформи за подобряване на ефективността на енергийния сектор“, но веднага де подчертава, че тези реформи далеч не са завършени.

В останалата част на доклада се прави извод за значително регулиране на държавните цени на енергийния пазар в страната – както на енергийните ресурси, така и на електричеството. Европейската комисия е особено недоволна от доминиращата роля на държавата в управлението на всички руски енергийни компании и „недостатъчното ниво на приватизация“ на добивните, генериращите и разпределителните мощности.

Аналогични тези се дават за пример и за много други разглеждани сектори от икономиката на Русия.

Това е вече втори доклад за Русия, подготвен от Европейската комисия, след приемането от ЕС през 2017 г. на нова методология за изчисляване на антидъмпинговите мита. Тази методология отваря възможности за широкото им прилагане (на антидъмпинговите мита) по отношение на държави, в които според мнението на Брюксел се наблюдава намеса на държавата в пазарните механизми. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща