ЕС смята да премине от долари към евро при плащанията на петрола от Иран

Европейският съюз (ЕС) смята да премине от щатски долари към евро при плащанията на доставките на петрол от Иран, съобщава РИА Новости, позовавайки се на дипломатически източник от Брюксел.

„Разполагам с информация, че ЕС смята при плащанията на иранския петрол да премине от американски долари към евро“, е заявил източникът.
Както съобщи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини след преговорите във вторник в Брюксел с външните министри на евротройката (Франция, Великобритания и Германия) и министъра на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф, страните в отговор на излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма се договориха да подготвят през следващите няколко седмици практически решения в подкрепа и задълбочаване на икономическите връзки с Иран. Става въпрос за продължаване на търговията с петрол и газ, нефтопродукти и ефективни банкови трансакции, а също така и продължаване на сътрудничеството в авиационния, морския, както и наземния транспорт и предоставяне на експортни кредити.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете ще бъде на официално посещение в Иран на 19-20 май.
По данни на Европейската комисия, целта на посещението е „обсъждане на сътрудничеството между Иран и ЕС в областта на енергетиката“ в рамките на изпълнението на ядрената програма от Иран.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари