НАЧАЛО » свят

ЕС разчита на ръст на доставките на газ от Каспийския регион до 25 млрд. куб м до 10 години

fb
3E news
fb
20-02-2019 02:21:00
fb

Европейският съюз разчита на увеличение през следващите 10 години на доставките на газ за Европа от Каспийския регион до 20-25 млрд. куб м, каза комисарят по бюджет и човешки ресурси в Европейската комисия Гюнтер Йотингер на пресконференция в Баку в сряда.
„Нашата обща цел е през следващите 10 години доставките на газ от региона на Каспийско море (по „Южен газов коридор“) да се увеличат минимум два пъти – до 20 млрд. куб метра годишно и дори до 25 млрд. куб метра годишно“, каза Йотингер.

Той отбеляза, че Европейският съюз е оптимист по повод строителството на Трансадритаическия газопровод и очаква този процес да приключи през 2019 – 2020 г.


„Предвид плановете за отказ от въглищата (в Европа), през следващите десетилетия търсенето на природен газ ще се увеличи. Сега усилено се използват газовите запаси от Нидерландия, но те намаляват и Европа ще се нуждае от повече внос на газ. Каспийският регион е нов маршрут и нов източник на газ“, каза още Йотингер. Той отбеляза също така, че географията на страните, купувачи на азербайджански газ в рамките на проекта „Южен газов коридор“ също се разширява.

„Азербайджан и SOCAR са стратегически партньори на ЕС. Нашето сътрудничество ще продължи и след пълното въвеждане в експлоатация на „Южен газов коридор“. По проекта има договореност за разширение и към други страни“, каза Йотингер.

Проектът „Южен газов коридор“ предвижда създаване на газова тръбопроводна инфраструктура за транспортиране на газ за Европа през Турция на азербайджански газ, добиван в рамките на втория етап от разработката на газокондензатното находище „Шах Дениз“. Основни компоненти на проекта е разширението на проекта за находището, разширението на Южно-Кавказкия газопровод (Баку-Грузия-границата с Турция), строителството на Трансанадолския (TANAP) газопровод от източната до западната граница на Турция и Трансадриатическия газопровод (TAP), който съединява Гърция, Албания и южната част на Италия през Адриатическо море.

Общата стойност на проекта е 40 млрд. долара.

Първите доставки на азербайджански газ за Европа се очакват в началото на 2020 г. и ще са в обем от 10 млрд. куб м газ годишно. Освен това 6 млрд. куб м от азербаджанския газ ще се доставя до западните региони на Турция. Доставките за турция започнаха през лятото на 2018 г.

ЕС
газови доставки
Каспийски регион
азербайджански газ
Южен газов коридор
TAP
TANAP
еврокомисарят Гюнтер Йотингер
По статията работи:

Маринела Арабаджиева