НАЧАЛО » свят

ЕС обяви нови правила за приватизацията на гръцката DEPA

fb
3E news
fb
13-02-2014 05:03:00
fb

Европейският съюз обяви нови изисквания за приватизацията на гръцката газова компания DEPA, съобщи официалният представител на гръцкото правителство Симас Кедикоглу в разговор с руски журналисти, пише РИА Новости.

Приватизацията на DEPA беше блокирана през лятото на 2013 г. заради отказа на „Газпром” да предостави обвързващи предложения в условията на търга. В частност ЕС имаше право да блокира сделката, което щеше да доведе до загуба на депозита, който беше в значителен размер. Правителството на Гърция заяви, че конкурсът ще бъде проведен повторно и в него руският „Газпром” отново ще може да участва.

„Ние се намираме още в самото начало на възобновяването на процеса. Към това Русия има интерес, но още е много рано да говорим. Освен това на нас ни бяха поставени (от страна на ЕС) редица нови изисквания. Освен DEPA – националната компания, има и принадлежащи към нея местни компании EPA – в Атина, Солун и др. градове. От Европейския съюз искат да ги приватизираме отделно”, каза Кедикоглу, допълвайки, че засега не е ясно как ще стане това.

„Конкурсът за приватизацията на DEPA ще започне през тази година и ще завърши през 2015 г. Засега няма точен график. Ние искаме да видим какво точно иска Европейският съюз и какво точно можем да направим”, каза Кедикоглу. По думите му за това трябва време.

Гърция
DEPA
приватизация
По статията работи:

Маринела Арабаджиева