ЕС обсъжда въвеждане на нови данъци и такси след Brexit

Брюксел предлага редица нови данъци и такси, а също така и повишение на някои от съществуващите мита, за да се компенсират загубите от вноските на Великобритания в бюджета на Европейския съюз след излизането й (Brexit), става ясно от публикация на Financial Times.

В частност става въпрос за данъци върху пластмасовите опаковки и емисиите от парникови газове.

Освен това може да се увеличат и граничните такси за туристите и пътешествениците, които не са граждани на ЕС за влизането им в страните членки.

През 2020 г. ЕС планира да въведе в действие системата за влизане в Европа – ETIAS за чужденци, ползващи се от правото на безвизово влизане. Според оценката на Европейската комисия, броят на тези чужденци е над 30 млн. годишно. Като начало е било планирано да бъдат събрани около 5 млрд. евро, но сега Брюксел обсъжда варианти от по-високи суми.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви по-рано, че след Brexit недостигът в бюджета на ЕС ще е от 12 до 15 млрд. евро годишно. Годишният бюджет на ЕС за 2017 г. бе за почти 160 млрд. евро. По размер на вноската Великобритания се нарежда на трето място след Германия и Франция.
Посочените по-горе промени ще засегнат бюджета на ЕС след 2020 г. Предполага се, че ЕС ще свие разходите, за да се справи с поне половината от очакваният дефицит, но за останалите 50 % от него ще са необходими нови източници на приходи.

Според Йотингер например данъкът върху пластмасовите опаковки може да е удачно решение не само от икономическа, о и от екологична гледна точка.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари