НАЧАЛО » свят

ЕС не трябва да се меси в добива на шистов газ, смята британският премиер

fb
3E news
fb
25-01-2014 01:48:00
fb

Европейският съюз не трябва да приема норми за регулиране, затрудняващи разрботката на находищата на шистов газ. Това заяви в рамките на Световния икономически форум в Давос британският премиер Дейвид Камерън. Той даде пример със САЩ, където нарастването на добива на шистов газ е довел до намаляване на енергийните разходи, благодарение на което американската промишленост е станала по-конкурентноспособна. За да може бизнесът да пренесе производството си в Европа на него трябва да му бъдат предоставени стимули във вид на евтини и надеждни източници на енергия, смята Камерън.

"Трябва да сме наясно, че ако Европейския съюз или влизащите в него страни въведат ограничителни, неоправдани или преждевременни регулиращи мерки за проучване на шистов газ в Европа, инвеститорите бързо ще се насочат към други региони”, заяви британският премиер. „Нефт и газ както и преди ще се добиват много, но в Европа находищата ще пресъхнат”, каза Камерън, цитиран от biztass.

Добивът на шистов газ и петрол се извършва чрез използване на технологията на хидравличен разрив на пластовете (фракинг). Тя предвижда нагнетяване под земята на токсични химикали. Употребата й може да доведе до замърсяване на водните източници и да провокира земетресение, пише изданието. Трябва да допълним обаче, че тези твърдения са доста спорни. 

Камерън призна, че технологията на фракинга крие в себе си екологичен риск. Той обаче смята, че при съоблюдаване на мерките за безопасност шистовият газ може да се добива без опасност за здравето на хората и околната среда.

„Ние се нуждаем от правилни регулиращи мерки, например гарантиращи, че укрепването на кладенците става на необходимата дълбочина и с надеждна изолация. Правителствата са длъжни да гарантират на хората, че работите няма да продължават, ако съществува опасност за околната среда. Ако всичко бъде извършено както трябва шистовият газ според него ще е полезен, защото изхвърля по-малко вредни емисии в атомсферата. 

Управляващите в европейските страни се отнасят към фракинга по различен начин. Правителствата на Германия и Франция наложиха мораториум при използване на тази технология и засега не смятат да я разрешават. Британското правителство обаче неотдавна я разреши. Кабинетът на Дейвид Камерън се надява, че добивът на шистов газ ще позволи на страната да ограничи вноса на газ, който нараства заради изтощаване на находищата в Северно море.

Лондон се опасява, че общото европейски законодателство, регулиращо добива на шистов газ ще отразява мнението на страните от континентална Европа  и затова ще е съпроводено с ограничения.

шистов газ
Давос
Камерън
По статията работи:

Маринела Арабаджиева