ЕС е готов в отговор на действията на САЩ до два месеца да въведе ответни мита

Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе мита върху вноса на стомана и алуминий, Европейският съюз може да обложи с мита американската стомана, промишлени и селскостопански продукти. Европейската комисия вече е обсъдила предварителен списък, заяви в сряда еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом.

„Обсъден е предварителен списък. Сега той ще бъде предаден за обсъждане от страните- членки на ЕС и може да бъде публикуван в най-кратък срок“, каза тя след завършване на заседанието на Европейската комисия, на което бе обсъдена ситуацията.

По думите на Малстрьом, цитирана от международните агенции, в „списъка има продукти от стомана, промишлени и селскостопански“.
Европейската комисия освен това смята да гарантира, съответствието на мерките в областта на търговската политика, които ЕС може да предприеме в отговор на новите вносни мита от страна на САЩ, заяви Малстрьом. По думите й ЕК работи в тясно сътрудничество с правната служба, за да гарантира съответствието на мерките с нормите на СТО.

ЕК уточнява, че ответните мита върху американските продукти ще бъдат въведени в разстояние на два месеца.
В началото на месец март президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще въведат мита върху вноса на стомана в размер от 25 % и върху алуминий 10%. По думите му митата ще действат за продължителен период. Новите мита могат да бъдат въведени още през тази седмица, въпреки предупреждения на експерти, политици и международни организации, че това може да доведе до търговска война и постоянно повишение на митата от редица страни.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари