НАЧАЛО » свят

ЕС да промени договорите си, за да се справи с миграционния проблем, предлага Виктор Орбан

fb
3E news
fb
20-11-2015 11:23:00
fb

Европейският съюз трябва да промени своите основополагащи договори, за да реши миграционните проблеми, пред които е изправен. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан.

В коментар на предложението на Холандия за създаването на нова зона за граничен контрол така наречения мини-Шенген ( с възможното участие на страните Бенелюкс, Германия и Австрия) Орбан подчерта, че не само Шенгенската зона, но и други неща в ЕС днес са неефективни и се нуждаят от реформа.

Миграционната криза и заплахата от тероризъм „изискват въвеждането на нов, по-ефективен граничен контрол, усилването на мерките за сигурност“, заяви той. Орбан се обяви срещу квотната система за приема на мигранти в Европа. „Тя трябва да бъде отхвърлена“, категоричен е унгарският премиер. Според него тя позволява на терористите да проникват в ЕС, което е още по-очевидно след терористичните атентати в Париж, при които загинаха 129 невинни граждани от различни държави и стотици бяха ранени.

„Не трябва да храним илюзии, че този проблем има „европейско решение“. Необходими са действия на равнище държави-членки, които сами трябва да определят политиката си в тази област“, заяви Орбан, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Унгария е първата страна в ЕС, която затвори границите си, за да не пропуска мигрантите в Европа. Нейният пример бе последван и от други европейски държави. Словения издигна ограда, Македония и Сърбия от вчера спряха да приемат мигранти, с изключение на идващите от три страни – Ирак, Сирия и Афганистан, т.е. от зони, където се водят войни. Румъния също въведе 100% граничен контрол.

В ЕС все по-силно се чува гласът на тези, които искат въвеждането на граничен контрол. Франция го въведе веднага след кървавата касапница в Париж от 13 ноември. Част от атентаторите са влезли в Европа, използвайки така наречения Западнобалкански маршрут, по който мигрантите се предвижват към Запада.

 

 

 

 

Виктор Орбан
Шенген
миграционни проблеми
граничен контрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева