НАЧАЛО » свят

ЕС въвежда нова марка храни „планински продукти“

Суровините в тях трябва да са от точни географски райони без промишленост и да са от натурално отглеждани растения и свободни домашни животни

fb
3E news
fb
06-01-2014 04:49:00
fb

 

Европейската комисия подготвя въвеждането на нова марка хранителни стоки на територията на ЕС под единното название „планински продукти“. Правилата, на които ще трябва да отговарят производителите, за да имат правото да ползват единната марка, ще бъдат готови през февруари март. Това съобщи говорителят на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош - Роджър Уайт.

Новата марка ще е по подобие на общоевропейския еталон за „биопродукти“, но изискнията по цялата производствена верига няма да са толкова строги, както е за екохраните. Целта е потребителите да различават лесно стоките, произведени от суровини от свободни домашни животни или растителни култури, отглеждани в чисти планински райони без промишлена дейност, обясни Уайт. Точният географски произход на суровините също ще бъде посочван на етикета, който ще се предлага в търговската мрежа на ЕС под общия знак „планински“.

В момента ЕК събира становища от 28-те страни-членки на какви изисквания да отговарят тези храни. Според някои от тях специалния етикет може да се поставя върху всеки преработен продукт, в който са вложени минимално количество планински суровини. Повечето страни обаче подкрепят тезата, че минимум 50% от суровините трябва да имат географски планински произход.

Във всички случаи тази инициатива на Брюксел ще е от полза на нашите производители и преработватели, тъй като направи достъпен големия европейски пазар за българските храни с географски планински произход, коментират наблюдатели. По своя географски облик България е планинска страна, а преобладаващата част от фермерите ни не прилагат конвенционалното земеделие в ЕС, характерно с употребата на много торове и препарати срещу вредители и болести по животните и растенията и стимулиращи растежа. Българските стоки с етикет „планински“ имат голям шанс да се откроят на европейския пазар, а производителите ще могат да кандидатстват по-лесно с европроекти за финансиране и субсидии за реклама на продуктите си.

В ЕК очакват да има много повече кандидати за производство на „планински продукти“, отколкото на „био“. Сред основните трудности,с които се сблъскват производителите и преработвателите на биохрани, са множеството сертификати при това на високи цени, които освен всичко оскъпяват продукцията им и я правят недостъпна за по-голяма част от потребителите в Европа. Точно това отказва малките фермери да се занимават с биоземеделие, а точно такива ферми могат да предложат екологично чисти продукти, каза Жоао Онофре, директор на звеното за органично земеделие на ЕК.

Комисията обмисля да въведе специална субсидия за фермери и преработватели, която отчасти ще покрие средствата им по издаване на биосертификатите. Регулацията за органичното земеделие все още се изпипва, посочи еврокомисарят по селското стопанство Дачиан Чолош.

планински продукти
нова марка храни в ЕС
Еврокомисия
Дачиан Чолош
биопродукти
изисквания
По статията работи: