Ердоган изригна срещу Запада: Полудяхте на тема сделката за ПРО С-400 - Вас ли да чакаме за нашата сигурност…

Реджеп Тайип Ердоган

Западните критики за сделката на Турция за закупуването на противоракетни системи (ПРО) С-400 от Русия предизвикаха гневен отговор от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган, информира електронното издание на вестник „Ватан”.

„Нашата страна вече достигна до етап, когато сама произвежда собствени безпилотни въздухоплавателни сресва, включително и въоръжени такива. Сега (на Запад) се безпокоят всъщност точно от това. В състояние сме да произвеждаме и още по-добри неща. Направихме и една сделка за С-400, а Западът буквално полудя. Какво трябваше да стане? Вас ли трябваше да ви чакаме? Вземаме и ще продължим да вземаме всички нужни мерки за нашата собствена сигурност.”, декларира още Ердоган, цитиран от „Ватан”.

Анкара подписа сделка за закупуването на противоракетни системи (ПРО) С-400 с Русия, предава иранският телевизионен канал Press TV. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара вече е направила първо плащане за закупуването на ракетните батареи.

Сделката повдигна притеснения в САЩ. Още преди месеци от Пентагона заявиха, че подобен ход може да попречи на сътрудничеството между въоръжените сили на Турция и други страни от НАТО по чисто технически причини, припамня агенция Фокус.

На вчерашната пресконференция на говорителя на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт на дневен ред беше поставен именно въпросът за закупуването от Турция на руските ракетни комплекси С-400. „Доставките от Русия в Турция на въпросните С-400 не са ли като един шамар в лицето на НАТО?”, беше формулиран конкретният журналистически въпрос.

„Важно е страните-членки на НАТО да използват военни материали и оборудване, съвместими със системите на Алианса. Както беше споменато, ако Турция вземе от Русия системата С-400, това е едно обезпокоително положение. Освен това, ще бъде неиздържано и от гледна точка на поетите ангажименти на срещата на върха във Варшава.”, отговори Хедър Науърт.

Тя уточни, че не знае дали предприетите стъпки за доставките от Русия в Турция на противоракетния комплекс С-400 противоречи на правилата в НАТО, но обеща да проучи въпроса. Хедър Науърт избегна да отговори и на въпроса дали Вашингтон ще стопира сделката и ще поиска от Турция да се откаже от С-400, след като тези ракети не са съвместими и с НАТО, и със САЩ, посочва „Джумхуриет”.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари