ЕП одобри 60 на сто намаление на вредните емисии до 2030 г.

Енергетика / Свят
3E news
1056
article picture alt description

Европейският парламент гласува за актуализиране на климатичната цел на ЕС за 2030 г., подкрепяйки 60% намаление на емисиите на парникови газове до края на десетилетието. Досега заложената цел на депутатите бе за 40 на сто намаление.

Законодателите в асамблеята на ЕС гласуваха предложеното изменение на целта за 2030 г. с 352 гласа за срещу 326 против при 18 въздържали се, предаде Euractiv. Сега текстът ще бъде изпратен за окончателно одобрение на Съвета на министрите на ЕС, представляващ 27-те държави-членки на общността. Целта на ЕС е да приключи преговорите до края на годината. Решението на Парламента относно целта за климата за 2030 г. се проведе във вторник вечерта като част от по-широко гласуване на предложения Европейски закон за климата, който се стреми да включи в основното законодателство целта на ЕС за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г.

"Успяхме! 60% спечелиха! “ каза Jytte Guteland, шведски евродепутат от групата на социалистите и демократите (S&D), която беше докладчик на Парламента по предложения европейски закон за климата. „Моето изменение сега се превръща в официална позиция на Парламента“, каза Паскал Канфин, френски центристки евродепутат, който председателства комисията по околна среда на ЕП. „Ние сме повече от всякога в челните редици на климатичните амбиции!“ заяви в Twitter победоносно той.

Дясното крило на залата в ЕП обаче не бе впечатлено, като заяви, че целта от 60% би била твърде скъпа за изпълнение за европейската индустрия. Петер Лийзе, германски депутат от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), заяви, че целта от 60% е "свръх амбициозна" и призова държавите-членки на ЕС да подкрепят първоначалното предложение на Европейската комисия за намаляване с 55%, като заяви тази цел беше едновременно „амбициозна и реалистична“.

„Съжалявам, че мнозинството в Европейския парламент не подкрепи предложението на Европейската комисия за климата, но гласува за прекалено амбициозните 60%“, каза Лизе в Twitter. „Ще се въздържаме, защото искрено не харесваме 60% и смятаме, че това наистина застрашава работните места“, каза той, позовавайки се на окончателното гласуване, планирано по-късно днес по отношение на Европейския закон за климата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща