НАЧАЛО » свят

ЕП настоява за нова, по-висока цел за намаляване на вредните емисии - 55 процента до 2030 година

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков се е въздържал по време на гласуването

fb
3E news
fb
15-01-2020 03:01:24
fb

Евродепутатите подкрепят Европейския зелен пакт, но подчертават предизвикателствата, включително постигането на справедлив и приобщаващ преход и необходимостта от високи междинни цели. На днешното заседание ЕП прие позиция по отношение на Европейската зелена сделка, която бе представена през декември от председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Евродепутатите приветстваха Зелената сделка и подкрепят амбициозен устойчив инвестиционен план, който има за цел да преодолее недостига на инвестиции за изпълнение на целите. Те призовават за адекватно финансиране на Фонда за справедлив преход. 

Ускоряване на намаляването на емисиите на парникови газове

 Парламентът поиска предстоящия закон за климата да включва и по-амбициозни цели за намаляването на вредните емисиите на ЕС до 2030 г. Сегашното предложение е емисиите да се понижат с 55% през 2030 г. в сравнение с 1990 г. Първоначалното предложение на ЕК бе за намаляване на емисиите с 50 на сто. ЕС трябва да приеме тези цели достатъчно време преди конференцията на ООН по отношение на климата през ноември, заявят евродепутатите. Те също искат междинна цел за 2040 г. за да се гарантира, че ЕС върви по пътя към достигането на неутралност по отношението на климата през 2050 г. 

С цел да се предотврати изместване на въглеродните емисии (carbon leakage) породени от различията в амбициите по отношение на климата на световен мащаб. ЕП призовава за механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите на общността, които да са съвместими с правилата на Световната търговска организация. Самите евродепутати обясниха пред 3eNews, че е възможно да се въведат нов вид данъци заради вредните емисии. Те ще се заплащат от всички страни, внасящи стоки и услуги на територията на общността. По какъв начин точно ще бъдат оформени тези данъчни политики те първа ще се уточнява от депутатите.

От ЕП припомниха, че ще изменят всяко предложение за законодателство, за да съответства на целите на Зеления пакт. По-високи цели за енергийна ефективност и възобновяема енергия, включително обвързващи национални цели за всяка държава членка за последното, както и преглед на други законодателства на ЕС в областта на климата и енергетиката са необходими преди юни 2021 г., добавиха те.

Резолюцията бе приета с 482 гласа „за“, 136 гласа „против“ и 95 „въздържал се“

 „Парламентът подкрепи с голямо мнозинство предложението на Комисията за Зеления пакт и приветства факта, че ще има съответствие между всички политики на ЕС и целите на Зеления пакт. Земеделието, търговията и икономическото управление, както и други области на политиката сега трябва да се разглеждат и анализират в контекста на Зеления пакт“, каза Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция), председател на комисията по околна среда на ЕП.

Българските евродепутати от групата на ЕНП гласуваха “въздържал се” по време на приемането на резолюцията без Андрей Ковачев, който отсъства от заседанието. Гласувал “за” бе единствено Радан Кънев. Българските представители в ПЕС и АЛДЕ са подкрепили Зелената сделка на ЕС, “против” са гласували Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Приетият текст на резолюцията ще бъде достъпен по-късно днес на този линк.

Проучване на ЕП относно Европейския зелен пакт

Евробарометър: европейските граждани поставят изменението на климата като основен приоритет за ЕП

Европейски зелен пакт (Предложение на Комисията)

Пред 3eNews българският евродепутат Андрей Новаков обаяви, че е гласувал “въздържал се” по повод на приетата резолюция от ЕП. Причината е, че все още има прекалено много неизчитени детайли за бъдещето на Зелената сделка, финансирането на Фонда за справедлив преход и новите реалности, пред които е изправена страната ни.

„След почти 40 минути гласуване и безброй поправки от различни политически групи, останаха някои доста противоречиви изисквания, поради което аз гласувах „въздържал се“ за тази резолюция. Аз подкрепям Зелената сделка, ще продължа да го правя, но това трябва да е в по-умерени граници.“, заяви пред 3eNews евродепутатът от групата на ЕНП Андрей Новаков.

„След почти 40 минути гласуване и безброй поправки от различни политически групи, останаха някои доста противоречиви изисквания, поради което аз гласувах „въздържал се“ за тази резолюция. Аз подкрепям Зелената сделка, ще продължа да го правя, но това трябва да е в по-умерени граници.“, заяви пред 3eNews евродепутатът от групата на ЕНП Андрей Новаков.

Ако призоваваме за отказ от използването на въглища за производство на електроенергия, ако се отказваме от природния газ и от всички фосилни горива, то трябва да кажем, че това трябва да се случи за сметка на друго. Технологията все още не е готова до степен, която да замести всички тези енергийни източници.

„Аз продължавам да считам, че ни трябва по-умерена позиция и парите, които са заделени към момента по Фонда за справедлив преход. Тези средства трябва да се погрижим зависимите региони да могат да се адаптират плавно, а не шоково, с изключителни амбициозни цели в кратък период от време. Считам, че това просто няма да сработи и единствено ще настроим широка група от хора срещу Зелената сделка“, коментира още Новаков.

„Факт е, че България ще има своите предизвикателства – такива, каквито ще имат и другите държави. У нас 40% от електроенергията се добива от въглищни централи. В Полша например този процент достига 80 през зимните месеци.
Да не забравяме, че въглищни мини има в Чехия, Германия, Словакия – така че не сме сами в тази ситуация за адаптиране. И тук виждам, че Европейската комисия разбира това положение – в самото предложение се говори за свеж паричен ресурс. Говори се за периоди след 2040 години, и самата ЕК си дава сметка, че тези цели не могат да се случат бързо. Аз считам, че това е посоката на насърчаване, а не на санкции и рестрикции“, коментира още решението си евродепутатът.

„В България създаваш рестриктивни условия за изпускане на вредни емисии във въздуха. В същото време в съседна Македония можеш да гориш това, което си пожелаеш. В същата ситуация има и други държави“. „Не искам да се повтарят ситуации, както бе с пакета мобилност, където заради това, че сме с амбициозни, наши конкуренти да се възползват от това и създават нелоялна конкуренция за родните производители“, припомни Новаков.

„Европа върви в посока на зелените инвестиции – всяка една политика, без значение в кой сектор е, вече трябва да се съобразява с това, че трябва да щади околната среда и не може да си позволи за сметка на работните места, да бълва отрови, които да съсипват цели градове. Това трябва да остане в миналото, въпросът е да го направим по плавен начин“, заяви още евродепутатът.

Не мисля, че Зелената сделка противоречи на ядрената енергетика. По дефиниция тя не изключва тези проекти. Макар и някои държави да са решили да се откажат от ядрената енергетика – Германия например. Докато Франция държи да запази своите атомни централи. Щом при тези две държави се позволява да има обединение по отношение на Зелената сделка, то спецификата на собствения енергиен пазар може да е различна навсякъде. Конкретно при строителството на нови ядрени мощности не може да се прилагат законообвързващи действия, които да ограничават това, поясни Новаков.

 
 
Еропейски парламент
Европейски зелен пакт
инвестиционен план
ВЕИ
По статията работи:

3E news