НАЧАЛО » свят

ЕП настоява за актуализация на бюджета на ЕС с 4,74 млрд. евро

В сряда депутатите ще мотивират увеличаването на средствата за научни изследвания, заетост, кохезионна политика, рибарство и бежанците

fb
3E news
fb
14-07-2014 06:55:00
fb

Европейският парламент призовава Съвета на ЕС да одобри спешно допълнителни 4,74 млрд. евро, за да се преодолее недостига в плащанията по няколко програми и направления. Ако бюджетът на съюза не бъде актуализиран с посочената сума, Европейската комисия няма да е в състояние да изпълнява правните си задължения. Това съобщава пресслужбата на ЕП в Страсбург.

Европейският парламент ще обсъди в сряда безпрецедентния недостиг на средства в бюджета на ЕС за 2014 г. с европейския комисар за развитие Андрис Пиебалгс и с представители на Съвета.

Евродепутатите ще изложат аргументи за покриване на очертаващия се дефицит от 587 млн. евро в програмите за научни изследвания и за заетост; недостига за изпълнение на кохезионната политика на ЕС, който възлиза на 3,396 млрд. евро; средствата в помощ на Украйна, за сирийските бежанци и другите инструменти на външната политика, които трябва да бъдат увеличени с 651 млн. евро; както и за европейската политика по рибарство, където липсата на средства е 106 млн. Евро.

Призивът на ЕП идва, след като на 9 юли Съветът на ЕС не успя да постигне съгласие относно проекта на актуализация на бюджета. Тези бюджетни дефицити са в резултат на прекалено ниско бюджетиране през последните години, а повечето проекти в риск вече са финансирани от държавите-членки, които от своя страна сега очакват ЕК да възстанови средствата им.

Европейски парламент
Европейска комисия
Съвет на ЕС
актуализация на бюджета на ЕС
дефицит в бюджета на ЕС
недостиг на средства за европрограми
По статията работи: