„Енергоатом“ ще привлече Toshiba в проект за повишаване на мощностите на АЕЦ в Украйна

Украинската компания „Енергоатом“ се договори за сътрудничество с японската корпорация Toshiba за модернизация на турбогенераторите в АЕЦ в Украйна и за повишение на мощността им. Както съобщава пресслужбата на компанията, цитирана от ТАСС и украински медии, между страните е подписан и меморандум за сътрудничество.

„Документът обхваща сътрудничеството между двете компании по въпросите за повишаване на мощността, ефективността и безопасността на енергийните блокове на АЕЦ чрез модернизация на оборудването“, се казва в съобщението.
Споразумението предвижда, че страните ще определят съвместна комисия за координиране на въпросите за сътрудничество и разработка на търговски споразумение (сделка), в това число и доставка на оборудване.

„Енергоатом“ е оператор на всички четири действащи АЕЦ в Украйна (общо 15 енергийни блока с обща мощност от 13 835МВт ). През септември тази година правителството на Украйна утвърди проектът „Енергиен мост „Украйна-ЕС“. Той предвижда, че втори енергиен блок на Хмелниката АЕЦ ще бъде синхронизиран с европейската енергийна система за експорт на електроенергия за Полша и Унгария. Печалбата от експорта на електроенергия ще бъде използван в проекта за дострояване на трети и четвърти блок на тази централа.

В същото време, за да се компенсират мощностите от втори енергиен блок, който ще работи за експорт се предвижда на редица блокове на АЕЦ в Украйна да се осъществи модернизация с цел повишаване на мощността им с 10 %.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари