НАЧАЛО » свят

Енергийният сектор е спрял проекти за 118 млрд. долара, според Financial Times

fb
3E news
fb
19-05-2015 11:17:00
fb

 

Компаниите от енергийния сектор са отложили или напълно спрели проекти за сумата от 118 млрд. Долара в резултат на спада на световните цени на петрола. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на анализ на консултантската компания Rystad Energy.

След постигането на нивото от 115 долара за барел през юни 2014 г. цената на петрола Brent започна рязко да се понижава и през януари тази година спадна до нивото 45 долара за барел. На този фон много големи енергийни компании са били принудени масово да свиват разходите си.

Според оценката на експерти от Rystad Energy, става въпрос за намаляване на капиталовите разходи през следващите няколко години за сумата от 118 млрд.долара. В резултат на свиването на инвестициите ще бъде отложен пуска на нефтодобивни мощности за около 1,5 млн. барела на ден.

Алистер Сайм, анализатор по енергетика от Citigroup, отбелязва, че най-съществен спад на инвестициите се наблюдава при енергийните проекти в Северна Америка: „Сроковете по много проекти се отлагат все повече, като в частност това касае западните райони на Канада. По отношение на канадските проекти теме масово свиване на инвестициите. Според него процесът е аналогичен на това, което се случва в шистовия сектор на САЩ. От подготвените графики от изданието например става ясно за отложени 10 проекта в Канада.

 

 

 

енергийни проекти
добив на петрол и газ
Rystad Energy
FT
По статията работи:

Маринела Арабаджиева