"Енел Марица Изток 3" с екосертификат ISO 14001

Документът удостоверява, че електроцентралата работи в съответствие с най-добрите световни практики за опазване на околната среда

"Енел Марица-изток 3" е от малкото компании в България, които притежават сертификат за въведена система за управление на околната среда по международния стандарт ISO 14001. Документът удостоверява, че електроцентралата работи в съответствие с най-добрите световни практики, и потвърди дългосрочния ангажимент на компанията за една по-чиста околна среда.
Сертификацията е логичен завършек на 2009 година за Enel. Началото на миналата година бе обещаващо за електроцентралата и сякаш искаше да потвърди поговорката, че годината се познава от старта й.  През февруари италианската енергийна компания обяви, че заедно с партньора си НЕК успешно и предсрочно е приключила рехабилитацията на последния от четирите блока на ТЕЦ "Енел Марица-изток 3". Инвестицията бе за над 700 млн. евро и позволи на централата да изпълнени задължението си да оперира при 94-процентно намаляване на емисиите от SO2. Това бе финалът на първия голям инвестиционен проект в енергийния сектор на Югоизточна Европа, финансиран без държавни гаранции. Реализацията на проекта превърна 28-годишната ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" в първата и единствена засега централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, работеща в пълно съответствие с последните европейски екологични стандарти.
"С тази успешна реализация показахме как една стара и неспазваща екологичните изисквания централа, оборудвана с остаряла технология и използваща нискокачествени местни лигнитни въглища, може – с чуждестранни инвестиции, международно ноу-хау и уменията и опита на местните служители, да работи по ефективен и екологосъобразен начин", обобщава Джон Кларк, изпълнителен директор на "Енел Марица-изток 3".
Екозадълженията, произтичащи от пряката стопанска дейност на централата, са само част от зелените инициативи на компанията. През есента на 2009 г. "Енел Марица-изток 3" подкрепи местни екологични организации, които построиха волиера за адаптация на изчезващия в България белоглав лешояд. Съоръжението до село Манолово край Павел баня осигурява престой на лешоядите до съзряването им и адаптирането им към района, в който ще бъдат заселени отново. Изграждането на волиерата е първият проект в областта на биоразнообразието, който Enel подкрепя в България, като осигурява основната част от финансирането му.
Още през 1998 г. италианската компания учреди програмата "Биоразнообразие и устойчиво развитие", за да повиши обществената информираност по тези въпроси. Оттогава е и практиката на Enel да си сътрудничи с екологични организации за укрепване на биоразнообразието в районите около централите на дружеството в различните държави по света.
През ноември миналата година "Енел Марица-изток 3" даде още едно финансово рамо за "зелена проява" – този път на "БГ радио", което поде инициатива за засаждане на сто дръвчета в столичния парк "Гео Милев". Така радиото изпълни обещанието си да компенсира количеството вредни емисии от церемонията по връчването на Годишните музикални награди за 2009 г., проведена през май. Това бе първата инициатива в България, която "откупи" вредното въздействие, причинено на околната среда от музикално събитие. А за реализацията й "Енел Марица-изток 3" помогна не само с пари, но и с участието на свои служители при засаждането на дръвчетата.
Рехабилитацията и модернизацията на ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" е основна част от изпълнението на голяма инвестиционна програма на компанията на стойност над 700 млн. евро. Над 160 млн. евро от общата инвестиция бяха вложени в екологични подобрения за:
- изграждане на сероочистващи инсталации, които да обслужват и четирите рехабилитирани и модернизирани блока на централата
- въвеждане на цялостна система за управление на водите, максимална преработка и редуциране на употребата на прясна вода, която беше намалена с 50%
- построяване на единствените две инсталации за пречистване на отпадни води в Старозагорския регион
- за улавяне на над 99.8% от праха от котлите.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари