НАЧАЛО » свят

ЕК ще проучи алтернативните проекти на "Южен поток", обеща Шефчович

fb
3E news
fb
09-12-2014 04:33:00
fb

Европейският съюз ще проучи алтернативните на „Южен поток“ проекти. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович на заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на енергетиката, транспорта и комуникациите.

 

Ние трябва да проучим алтернативните на „Южен поток“ варианти, за да осигурим енергийното снабдяване. Важните проекти трябва да бъдат завършени колкото се може по-скоро, каза той.

 

Предстои Брюксел да започне неформалната среща на еврокомисар Шефчович с министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния посветена на темата за „Южен поток“.

 

Предполага се, че ЕС ще се опита да разсее съмненията на страните от Южните Балкани и в частност на България по повод енергийната сигурност и недостатъците, свързани със снабдяването с природен газ. Очаква се ЕК да наблегне на възможностите, които предоставя изграждането на вътрешноевропейската газова инфраструктура, известна като т.нар. интерконекторни връзки, съобщават запознати. Както е известно новият енергиен модел на газова свързаност в Европа е базиран именно на интерконекторните връзки, като възможност за непрекъснатост и сигурност на доставките. Именно на интерконекторите се разчита за осигуряване на връзката между южните страни от Европа и централните и западни държави за създаването и на новият единен газов пазар на Европа.

 

Шефчович ще откаже също така и каквито и да са компенсации на страните, свързани с „Южен поток“. Припомняме, че преди дни представител на Еврокомисията заяви, че „ЕК не предоставя компенсации за несъстояли се проекти с трети страни“.

 

 

 

Южен поток
алтернативни газови проекти
ЕК
Марош Шефчович
газови интерконектори
По статията работи:

Маринела Арабаджиева