ЕК ще направи собствено проучване дали ядрената енергетика отговаря на новите зелени политики

Енергетика / Свят
3E news
1320
article picture alt description

Европейската комисия е възложила на своя вътрешен изследователски орган, Съвместния изследователски център (JRC), да прецени дали ядрената енергетика трябва да се разглежда като „зелена“ технология съгласно устойчивата финансова таксономия на ЕС. Трябва ли ядрената енергия да се счита за „зелена“, защото е източник на енергия с ниско съдържание на въглерод? Или въпросът с радиоактивните отпадъци автоматично го дисквалифицира от зеления етикет на ЕС поради принципа „не нанасяйте значителна вреда“?

Този въпрос, на пръв поглед прост, заплете експертите, които съветват Европейската комисия относно устойчивата финансова „таксономия“, която е насочена към насочване на частните инвеститори, които искат да купуват чисти технологични стоки, коментира Euractiv.

Франция и Великобритания преди това блокираха споразумение относно таксономията на ЕС за екологично финансиране, твърдейки, че не са успели да признаят ползите за околната среда от ядрената енергия, която не излъчва почти никакви парникови газове.

Тъй като държавите-членки на ЕС и Парламентът се оказаха неспособни да очертаят линия в пясъка, Комисията реши да призове специална експертна група, която да проучи въпроса и да представи доклад през 2021 г.  „След претегляне на различните варианти Комисията реши да поиска от [Съвместния изследователски център на Комисията] да изготви технически доклад относно аспектите на „не нанасяйте значителна вреда по отношение на “ядрената енергия“, обяснява изпълнителният директор на ЕС в документ, публикуван онлайн на 10 юни.

„Комисията счита, че достоверността на тази оценка е от решаващо значение. Докладът трябва да бъде строго научно, прозрачен и да събира балансиран набор от гледни точки. Той също трябва да отразява принципа на технологичния неутралитет, както е включен в Регламента за таксономията “, се казва в документа.

Този ход беше приветстван от асоциацията за ядрена индустрия Foratom. „Това показва, че са взели препоръки ядрената оценка да бъде оценена сериозно от научните експерти“, казва Ив Десбазей, генерален директор на Foratom. „Това е нещо, към което много заинтересовани страни - включително индустрията, няколко страни членки и членовете на ЕП - призовават през последната година“, казва Десбазей в изявление.

Докладът на Съвместния изследователски център на Комисията (JRC) ще бъде преразгледан от експерти по радиационна защита и управление на отпадъците съгласно член 31 от Договора за Евратом, както и от експерти по въздействието върху околната среда от еквивалентна екологична група или комитет на Комисията, обясняват оттам.

Въпреки това, „този процес не се очаква да приключи преди началото на 2021 г.“, добави Комисията, като заяви, че междувременно ще продължи работата по оценката на други „зелени“ технологии в рамките на устойчивата финансова таксономия. Това предизвиква притеснения в ядрената индустрия. „Foratom съжалява за факта, че оценката няма да е готова навреме“, каза Десбазей.

„Бихме препоръчали оценката на енергийния сектор да бъде отложена до приключване на оценката на ядрената енергия. В противен случай рискува да изкриви пазара, като дава възможност на някои технологии да имат достъп до съответните фондове преди други“.

Ядрената енергия не е единствената енергийна технология, която предизвиква противоречия като част от преговорите на ЕС за устойчиво финансиране. Природният газ също предизвика разгорещени дебати, въпреки че сега законодателите на ЕС изглежда са готови да го включат като „преходна“ технология в правилото за зелено финансиране, припомня европейското издание.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща