НАЧАЛО » свят

ЕК се стреми към пълномощия на регулатор по отношение на европейските АЕЦ

fb
3E news
fb
20-02-2014 03:12:00
fb

В Европейския съюз се активизира дискусията по въпроса за разпределението на пълномощията между националните и европейските органи за ядрено регулиране. Съгасно предполагаемите поправки в Директивите на Европейския съюз за ядрена безопасност, Европейската комисия (ЕК) ще има правото да се обръща към съда в случай, че Националните регулационни органи не реализират предписаните им технически препоръки, коментира atomic-energy.ru.

Еврокомисията предлага също така провеждането на задължителни стрес-тестове на европейските ядрени съоръжения на всеки шест години и определянето на набор от критерии за осигуряване на независимостта на националните регулатори от правителствата на съответните страни. Тези предложения стрещнаха противодействие от страна на представителите на европейските атомни индустрии.

Председателят на Европейската група за регулиране на атомната безопасност (ENSREG) Джералд Хененхофер заяви, че „Европейската комисия няма необходимия опит за осигуряване и оценка на безопасността на европейските атомни централи”.

ЕК
АЕЦ
регулации
По статията работи:

Маринела Арабаджиева