ЕК се надява на провеждане на тристранни преговори с Русия и Украйна за бъдещият транзит на газ за Европа

ЕК се надява на провеждане на тристранни преговори с Русия и Украйна за бъдещият транзит на руски газ през територията на украинската страна за  държавите от Европейския съюз. Това заявява за РИА Новости директора на отдела за вътрешен енергиен пазар на ЕС към генералния директорат по енергетика към Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард.

В отговор на въпрос дали Европейската комисия е започнала подготовка за възможно възобновяване на тристранните преговори, но вече по темата за транзита на природен газ, Борхард казва: „Не, тъй като двете страни – руската и украинската искат да изчакат резултатите от стокхолмския арбитраж. Те се очакват най-общо към края на този месец, но никога не може да се каже със сигурност. Веднага след като (излезе решението на съда) мисля, че първо (въпросът) ще бъда обсъден от компаниите, а след това е възможно той да бъде включен и на политическо ниво и ще имаме тристранни отношения по този въпрос.

„Лично аз вярвам, че това ще е необходимо (тристранните преговори), тъй като това не е само търговски въпрос, той има и политическа страна. Смятам, че министрите на енергетиката на Русия и Украйна, а също така Европейската комисия ще вземат участие в преговорите в определен момент“, казва той.
„Газпром“ планира и вече извършва дейности по строителството на два морски газопровода за доставка на природен газ за Европа – по дъното на Балтийско и на Черно море. Открит остава въпросът за сключване с Украйна на нов транзитен договор  и на неговите параметри в замяна на изтичащият през 2019 г. През февруари 2017 г. президентът на Русия Владимир Путин каза, че транзитът на газ през Украйна за Европа може да се запази след 2019 г., само ако е икономически целесъобразно.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари