НАЧАЛО » свят

ЕК представя цялостна визия за модернизирането на Световната търговска организация

fb
3E news
fb
18-09-2018 03:22:00
fb

Европейската комисия предложи за разглеждане първоначален набор от идеи за модернизиране на СТО и за пригаждане на правилата на международната търговия към предизвикателствата на глобалната икономика. Документът ще бъде представен на европартньорите на 20 септември по време на заседание в Женева, организирано от Канада по повод реформата на Световната търговска организация (СТО), съобщи пресслужбата на ЕК.

Идеите за модернизация са свързани с три ключови области:  

-  актуализиране на набора от правила в областта на международната търговия, така че да обхванат днешната глобална икономика;
   -  укрепване на ролята на СТО като наблюдател;
   -  преодоляване на наблюдавания застой в системата за разрешаване на спорове на СТО.

ЕС вече започна съвместна работа с други партньори на СТО: със САЩ и Япония в рамките на тристранни обсъждания; с Китай в създадената за целта работна група на последната среща на върха между ЕС и Китай; с други партньори — последно на срещата на министрите на търговията на Г-20. През следващите седмици ЕС ще продължи да обсъжда тези първоначални идеи с различни партньори на СТО с цел да изготви конкретни предложения към СТО. Европейският парламент и Съветът ще бъдат подробно информирани за тези обсъждания.

Наличието на установени правила за презграничната търговия, наблюдавани от СТО и налагани с помощта на безпристрастна система за разрешаване на спорове, десетилетия наред помагаше да се преодоляват обтегнатите търговски отношения и да се избягват търговските войни.

Икономическите, политически и технологичните промени обаче не бяха съпътствани от появата на нови правила в областта на търговията. По-специално сегашните правила за международната търговия не обхващат в пълна степен субсидиите (често прокарвани чрез държавни предприятия), които нарушават равновесието на пазара и подриват еднаквите условия на
конкуренция за икономическите оператори.

СТО все повече страда под тежестта на тромави процедури и противоречиви интереси на държавите. Звеното на СТО, което отговаря за разрешаването на търговските спорове, е на път да бъде парализирано, тъй като номинациите на нови членове на Апелативния орган на СТО са преустановени, а ролята на СТО като наблюдателен орган е застрашена поради липсата на прозрачност от страна на много държави, е посочено в съобщението на ЕК.

Европейска комисия
СТО
реформа
визия за модернизиране на СТО
По статията работи:

Галина Александрова