НАЧАЛО » свят

ЕК представи първата стратегия за оптимизиране на енергията за отопление и охлаждане на домовете

fb
3E news
fb
16-02-2016 04:18:00
fb

Европейската комисия (ЕК) представи първата си стратегия за оптимизиране на сектора за производство на енергия за отопление и охлаждане на домовете, на който се падат около 50% от годишното потребление на енергия в Европейския съюз, се казва в официално съобщение на европейския регулатор.

Както отбелязват от ЕК, европейските здания са стари, повече от половината от тях са построени до 1992 г., във връзка с което съществува сериозен проблем с „изтичането“ на енергия. В рамките на новата стратегия комисията предлага намаляване на остротата на този проблем чрез максимизиране на ефективността на сектора и увеличаване в него на дела на енергията, произвеждана с помощта на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

За тази цел се предлага извършване на ремонт на зданията, разширяване на дела на ВЕИ в производството на енергия, повторна употреба на отпадъците, образуващи де при производството на енергия, а също така увеличаване на участието в тези процеси на потребителите на енергия и на предприятията от сектора.

Еврокомисията отбелязва също така, че преминаването на сектора към по-голяма ефективност и устойчивост ще допринесе на намаляване на вноса на енергоносители и зависимостта от тях, намаляване на разходите за покупка, както и до понижаване на вредните емисии. При осъществяване на стратегията в дълогсрочна перспектива, ЕК изчислява че ще могат да бъдат икономисани до 40 млрд.евро от вноса на газ и 4,7 млрд.евро от вноса на петрол.

Освен това, според плановете на ЕК, при успешна реализация на стратегията през 2050 г., изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата ще намалее с 30%, замърсяването на въздуха ще намалее с 90%, а разходите на европейските граждани за топлинна енергия и енергия за охлаждане на домовете ще се намалят със 70%.

 

 

ЕК
стратегия за отопление и охлаждане на домовете
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева