НАЧАЛО » свят

ЕК предлага общи норми за добива на шистов газ

fb
3E news
fb
17-01-2014 06:24:00
fb

Европейската комисия предлага наа страните членки на ЕС да приемат общи екологични и здравни правила в случай, че използват технологията фракинг при проучвания и добив на шистов газ. "Експертите са съгласни, че извличането на шистовия газ води до по-високи рискове и кумулативни въздействия върху околната среда в сравнение с конвенционалния добив на газ", се казва в проектодокумента, цитиран от агенция „Франс прес“.

В проект, който ще бъде обявен на 22 януари заедно с пакета "Енергия и климат 2030" , се признава, че има икономически интерес от експлоатацията на това неконвенционално изкопаемо гориво, но възнамерява да въведе стриктна регламентация.

"Ако подобни екологични и здравни рискове, липсата на прозрачност и здравната несигурност останат неразрешени, обществените проблеми ще продължават да съществуват",се казва в документа. На държавите-членки се препоръчват редица мерки, които да следват ако искат да разработват ресурсите от шистов газ.

Преди да се одобри проекта, те трябва да гарантират, че се извършва стратегическа екологична оценка, за да може да бъде преценен рискът за другите повърхностни и подземни ресурси, като например водоснабдяването. Обществото също трябва да бъде информирано за химикалите, използвани във фракинга, състава на отпадъчните води и резултатите от мониторинга. Фракингът включва инжектиране на химични вещества и вода под много високо налягане, за да бъдат разрушени шистовите скални образования дълбоко под земята и по този начин да освободят газа и петрола, които съдържат.

Препоръките на комисията обаче нямат правно задължителен характер. Противно на желанието на Европейския парламент, Брюксел се отказа да наложи законова рамка на европейско равнище на проучването и експлоатацията на шистов газ
Страните от ЕС все още са разединени в позицията си за шистовия газ. Някои държави като Великобритания, Дания, Полша, Румъния развиват технологията. Франция и България обаче забраниха добивите, а Германия забрани хидравличния фракинг в райони, богати на водни ресурси на нейна територия.

Пакетът ще замени досегашната програма на Европейската комисия, която предвижда въглеродните емисии да бъдат намалени с 20% до 2020 г. спрямо 1990г. Според документа шистовия газ може да осигурява до 10% от нуждите за природен газ в Европа до 2035 г.

Припомняме, че у нас има мораториум върху проучванията и добива на шистов газ чрез фракинг. Премиерът Пламен Орешарски днес припомни, че правителството не смята да отменя тази забрана.

шистов газ
добив
ЕК
По статията работи:

Георги Велев