НАЧАЛО » свят

ЕК, Полша и Литва подписаха споразумение за строителството на интерконектора GIPL

fb
3E news
fb
15-10-2015 10:29:00
fb

ЕК, Полша и Литва подписаха споразумение за предоставяне на гранд за строителството на свързващия газопровод GIPL /Gas Interconnector Poland-Lithuania/. Газопроводът свързва газовите системи на страните от Балтийския регион и Полша.

Церемонията по подписване се състоя в Брюксел в присъствието на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и премиерите на Полша, Латвия, Естония и президента на Литва.

Европейската комисия ще инвестира в този проект около 300 млн.евро, заяви председателят на ЕК.

Днес, 11 години след влизането на Литва в ЕС през 2004 г. се изпълнява мечтата ни за енергийна интеграция с Европа“, заяви от своя страна президента на Литва Дали Грибаускайте.

Скоро балтийските страни ще могат да ползват всички изгоди от механизма за осигуряване на енергийната сигурност в рамките на енергийния съюз на ЕС. Благодарение на създаването на интерконектора между Полша и Литва ние ще може значително за засилим преговорната си позиция по отношение на снабдяването с газ. Следвашата стъпка ще е интерацията на електрическите мрежи на страните от Балтийския регион с Полша, така че Прибалтика да престане да бъде изолиран енергиен остров на границата на Европейския съюз“, отбеляза Лаймдот Страуюм, цитиран от ТАСС.

По думите на Таави Ривайс „днес ние не просто свързваме тръбите, ние обединяваме Европа“. „Енергийните интерконектори ще продължават да се строят, наред с нас е още една страна, която е 100 процента зависима от един доставчик на газ. Това е Финландия, която преди няколко дни подаде заявка за проект за аналогичен свързващ газопровод“, заяви той.

Проектът за интерконектора GIRL ще се осъществява от полския газов оператор на газотранспортната система GAZ-SYSTEM S.A. И литовския оператор AB Amber Grid. Цената на газопровода е 471 млн.евро. Строителството на газопровода трябва а започне през 2016 г., а капацитетът е за 2,3 млрд.куб м годишно.

интерконектор GIRL
ЕК
Полша
Литва
По статията работи:

Маринела Арабаджиева