НАЧАЛО » свят

ЕК планира до края на годината да приеме поправките в газовата директива

Едва след това ще може да се възобнови процесът на получаване на мандат за преговори с Русия за газопровода „Северен поток 2“

fb
3E news
fb
31-01-2018 08:53:00
fb

Европейската комисия се надява до края на годината да приеме поправките в газовата директива, а след това да възобнови процеса на получаване на мандат за преговори с Русия за газопровода „Северен поток 2“.  Това е заявил пред журналисти председателят на отдела за вътрешни енергийни пазари на генералния директорат по енергетика към Европейската комисия Клаус Дитер Борхард, цитиран от чуждите агенции.

По думите му, процесът на получаване на мандат е спрян, тъй като към настоящият момент Европейската комисия обсъжда поправки в газовата директива на ЕК, която касае импортните газопроводи.

След като поправките бъдат приети, трябва да се проведат преговори с Русия, тъй като могат да възникнат конфликти между европейското и руското законодателства в този сектор, което изисква и дискусия за намирането на условия за работа на газопровода „Северен поток 2“, смята Борхард.

Той отбелязва също така, че засега въпросът за това дали изключителната икономическа зона Германия, по която се планира полагането на газопровода, попада под европейско регулиране, все още се обсъжда в Съвета на Европа.

„Смятаме, че трябва да завършим работата над поправките до края на тази година“, каза европейския чиновник.

По-рано Европейската комисия отправи искане към държавите-членки на ЕС за предоставяне на мандат за преговори с Русия за статута на газопровода „Северен поток 2“. Това искане бе потвърдено само от 7-8 страни, някои се въздържаха, а други бяха против. Повечето от юристите в Европейския съвет и Европейската комисия смятат, че Третият енергиен пакет не може да се прилага към морските газопроводи на трети страни.

ЕК
газова директива
морски газопровод
Северен поток 2
По статията работи:

Маринела Арабаджиева