НАЧАЛО » свят

ЕК определи 14 енергийни проекта за намаляване на зависимостта от руски газ

fb
3E news
fb
10-02-2016 02:10:00
fb

Европейската комисия определи 14 енергийни проекта, насочени към намаляване на зависимостта на страните от Европейския съюз от руски газ. За тази цел вече съществуващата газотранспортна инфраструктура ще бъде допълнена с редица нови газопроводи, заяви комисарят по енергетика Мигел Ариас Канете, цитиран от AFP.

В частност Брюксел планира пускането на 6 проекта в Балтийските страни и Югоизточна Европа, тъй като тези региони са най-зависими от доставките на руски газ. Така Естония, Латвия, Литва и Финландия ще се присъединят към общоевропейската газотранспортна мрежа.

В Унжгария се планира да бъде построен газопровод от Хърватия, а България и Румъния ще започнат да получават газ от Гърция.

Други два проекта са насочени към подобряване на газоснабдяването между Испания, Португалия и Франция.

Европейската комисия определи всички планове в рамките на стратегията за прием, транспортиране и съхранение на втечнен природен газ, която е част от европейската концепция за сигурност на енергоснабдяването. За тази цел Брюксел ще предложи девет страни да поемат ролята на „енергийни региони“, които в случай на криза в сектора на енергетиката ще могат да оказват необходимата помощ на съседите си в Европейския съюз. Сега една трета от газовите потребности на Европа се осигурява от доставките на газ от Русия.

 

ЕК
енергийна сигурност
намаляване на зависимостта от руски газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева