ЕК одобри държавна помощ от 251 млн. евро за румънския енергиен комплекс Oltenia

Енергетика / Свят
3E news
1162
article picture alt description

Европейската комисия одобри плановете на Румъния за отпускане на временен заем от 251 милиона евро на румънския производител на електроенергия на лигнитни въглища Complexul Energetic Oltenia, съобщиха от ЕК. Оттам припомнят, че централата изпитва финансови затруднения.

Помощта беше одобрена в съответствие с Насоките на Комисията за помощ за оздравяване и преструктуриране на дружества. Въглищният комплекс „Олтения“ е с капацитет за производство на 3,2 гвтч електроенергия и произвежда около 25% от електричеството в Румъния.

Гореспоменатите насоки позволяват на държавите-членки да оказват подкрепа на компаниите в затруднения, при условие по-специално, че мерките за обществена подкрепа са правилно възнаградени, ограничени по време и обхват и че те допринасят за цели от общ интерес. В настоящия случай Комисията счита, че заемът е ограничен до задоволяване на добре идентифицираните нужди на ликвидността на компанията.

Освен това Румъния се ангажира да гарантира, че след шест месеца заемът ще бъде изцяло погасен, или CE Oltenia ще предприеме цялостно преструктуриране, за да се върне към жизнеспособността в дългосрочен план – в противен случай ще се тръгне към ликвидация.

Комисията също така установи, че помощта допринася за постигане на цел от общ интерес. В това отношение заемът ще намали риска от процес на несъстоятелност, който би довел до потенциална загуба на 13 000 работни места в регион, който вече се характеризира със сравнително високи нива на безработица.

Енергийните и климатичните цели остават същите

Това решение за държавна помощ не поставя под въпрос необходимостта Румъния да изпълни своите правни задължения по отношение на качеството на въздуха, нито предполага, че Комисията препоръчва използването на лигнитни въглища като гориво, като се има предвид отрицателното му въздействие върху качеството на въздуха и климата.

Като се има предвид, че CE Oltenia осигурява 25% от електроенергията на страната, ние разбираме, че гарантирането на сигурността на доставките на енергия, независимо от източника на енергия, трябва да е от ключово значение за решението на ЕК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща