НАЧАЛО » свят

ЕК не е решила дали морската част на "Северен поток - 2" попада в рамките на третия енергиен пакет

fb
3E news
fb
16-02-2016 03:46:00
fb

Европейската комисия (ЕК) не е решила дали морската част на "Северен поток - 2", попада под действието на третия енергиен пакет.

Това заяви европейският комисар по промените в климата и енергетиката, Мигел Ариас Канете.

"Водим разговори с всички страни, за да определим какви европейски стандарти да приложими спрямо "Северен поток - 2", каза той, в отговор на въпрос по отношение на приложението на третия енергиен пакет на ЕС по отношение на този проект.

"Въпреки това, „Северен поток” е не само търговски проект, но и проект, който има голямо политическо значение", заяви Канете.

Еврокомисарят отбеляза, че в случай на влизане в действие на „Северен поток-2“, който ще осигури допълнителни доставки на руски газ по дъното на Балтийско море до Германия, ЕК „може да получи правото да провери газовите договори с Германия“, на база на новата концепция за енергийна сигурност на ЕС, оповестена днес.

„По повод концепцията за енергийна сигурност на ЕС, Германия днес не би била длъжна да съгласува своите договори с ЕК, тъй като те не достигат до 40% от потреблението на газ на националния пазар. В случай на въвеждане в експлоатация на „Северен поток-2“ обаче, тази ситуация може да се промени. Разбира се, много ще зависи от модела на продажбата на газа, доставян по „Северен поток-2“. Възможна е ситуация, когато количеството по договорите ще надвишава 40% от национлания пазар, което ще даде на ЕК право да провери договорите на Германия“, каза той.

Според представената днес концепция за енергийна сигурност на ЕС, ЕК смята да провери за съответствие с европейското законодателство договорите със срок от над 1 година, които обезпечават над 40% от потреблението на газ на националните пазари на държавите от Европейския съюз, съобщава ТАСС.

 

ЕК
Северен поток-2
енергийна сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева