ЕК може да даде на съд 9 страни заради мръсния въздух

Европейската комисия е поискала от 9 страни на Европейския съюз до 5 февруари да предприемат мерки за борбата против високото ниво на замърсяване на въздуха, съобщава DW.

Ако не бъдат предприети стъпки, които „незабавно“ да доведат до намаляване на съдържанието на вредните вещества във въздуха до допустимото ниво, то Европейската комисия ще се обърне с иск към Съда на Европейския съюз, заявява еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство  Кармену Вела. По-рано тези страни имаха друг срок за изпълнение на мерките за чистотата на въздуха – 17 януари.

Към края на кризисната среща с министрите на околната среда на Германия, Франция, Испания, Италия, Великобритания, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, еврокомисарят окачестви като недостатъчни мерките, които предприемат против замърсяването на въздуха и обясни, че плановете ще бъдат проверени.

По-рано Европейската комисия започна и процедура на санкции по отношение на 9-те държави, обвинявайки ги в нарушение на законодателството на ЕС във връзка с превишаване на нивото на вредни вещества във въздуха. Третият етап от тази процедура е подаване на иск в съда на ЕС. Това ще стане, ако след предупреждението на Брюксел изискванията останат неизпълнени. България  вече е изправена пред Съда на ЕС по въпроса с мръсния въздух.

По данни на ЕК, всяка година в Европейския съюз, заради последствията от замърсяването на въздуха умират около 400 хил. души.

Във вторник стана ясно, че нивото на замърсяване на въздуха в лондонския район Брикстон са достигнали годишния лимит в рамките на нормативите на ЕС по екология. Въпреки това екологичната ситуация в града се е подобрила – през 2017 г. годишният норматив за замърсяване на въздуха в Лондон  е бил превишен само на 6 януари, отбелязва Bloomberg.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари