ЕК и „Газпром“ приключват антимонополното дело до дни

Европейската комисия (ЕК) и „Газпром“ в близките дни ще проведат среща за уреждане на антимонополното дело срещу руската компания без предявяване на обвинения.

Това става ясно от съобщение на агенция Ройтерс, която се позовава на свои източници.

Според източниците, затварянето на делото за нарушение от страна на „Газпром“ на антимонополното законодателство на ЕС ще стане през следващите две седмици. Единият от източниците съобщава дори точната дата, в която ЕК ще обяви края на делото – 24 май.

Разследването от страна на ЕК по отношение на „Газпром“ започна официално през 2011 г., след извършване на обиски на клиенти и на дъщерните компании на руския газов концерн в 10 държави от ЕС. По случая бяха иззети над 150 хил. броя документи.

Европейската комисия през 2015 г. изпрати официално уведомление за претенции към „Газпром“ във връзка със злоупотреба с доминиращо положение на пазара на газ в Централна и Източна Европа и установяване на несправедливи цени.

Както се отбелязва ЕК не смята да завърши разследването по отношение на „Газпром“ , без да предяви обвинение особено след договорените отстъпки, които е готов да осъществи руската компания. Предложенията бяха изпратени до Европейската комисия през март 2017 г. „Газпром“ изрази съгласие за обвързване на цената на газа с основните цени на газовите хъбове в Западна Европа, във Франция, Германия и Италия, а също така ще осигури възможност за преразглеждане на цените на всеки две години.

Компанията се съгласи да изключи от договорите забраната за трансгранична препродажба. „Газпром“ поема тези ангажименти за осем години. В замяна на спазването на тези условия ЕК няма да предяви никакви финансови санкции срещу руската компания.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари