НАЧАЛО » свят

ЕК до дни ще е наясно със стрес тестове за газовия сектор в рамките на анализ за енергийната сигурност

fb
3E news
fb
23-09-2014 09:23:00
fb

Страните от европейската енергийна общност, в рамките на анализ за енергийната сигурност ще проведат съвместни стрес тестове за газовия сектор за изработване на подходи в случай на негативни сценарии за задаващата се зима, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Гюнтер Йотингер.

По думите му сега се разработва стратегия, основната цел на която е осигуряване на съвместна енергийна сигурност през зимата.

„В тези дни страните членки на ЕС, а също така нашите конкретни партньори, ние заедно завършваме анализът си за енергийната сигурност чрез провеждане на съвместни стрес тестове в газовия сектор”, каза Йотингер на брифинг след заседанието на съвета на министрите на европейската енергийна общност в Киев, съобщава РИА Новости.

„След няколко дни ние ще имаме детайлни резултати от стрес тестовете, за да може да сме наясно какви инструменти трябва да задействаме в случай на най-лошият сценарий”, добави той.

Засега транзитът на газ се осъществява в рамките на договореностите, но и „Газпром” и Европейската комисия не изключват възникването на проблеми през зимата, когато Украйна ще изразходва натрупаните резерви в газохранилищата си.

ЕК
стрес тестове
Гюнтер Йотингер
газов сектор
енергийна сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева