Експерт: Средната цена на петрола може да достигне 80 долара за барел през 2018 г.

Средната цена на петрола през 2018 г. може да скочи до над 80 долара за барел, заради нарастване на търсенето и недостатъчното увеличение на предложенията. Това смята председателят и основател на хедж фонда  Andurand Capital Management Пиер Андюран.

Нефтът би могъл  да поскъпне до 80 долара и без продължаване на споразумението за ограничаване на договора  между ОПЕК и страните извън картела, но след продължаване на сделката той може да се повиши и повече, цитира думите на Андюран MarketWatch.
Както става ясно, преди това шефът на фонда е имал доста по-песимистична визия за бъдещето на пазара. Освен това, както става ясно неговите, т.нар. „мечи“ прогнози са се сбъдвали често. Така например през септември 2015 г. той е предрекъл спад на цената на петрола до 25-30 долара за барел и пет месца по-късно котировките действително са спаднали до около 26 долара за барел.

Инвеститорът коментира в допълнение, че откритите находища са на най-ниското си ниво. „Смятаме, че страните, които са извън ОПЕК, с изключение на САЩ са обречени при съществуващите цени“, казва той.

„Двата главни въпроса се заключават в това дали САЩ ще могат да осигурят растящата нужда от горива и дали са отчетени геополитическите рискове в настоящите котировки“, заявява експертът, отбелязвайки, че отговорът и на двата въпроса е отрицателен.
Според Пиер Андюран, прогнозата на Министерство на енергетиката на САЩ, предполагаща ръст на добива в САЩ до рекордните 9,9 млн. барела на ден през 2018 г. е базирана на остарели данни.

Американските компании скоро ще изчерпят най-изгодните находища от шистов петрол и ще бъдат принудени да се примирят с по-губещи от гледна точка на добив находища, а ръстът няма да е толкова бърз, както се отчита.

Нефтодобивните компании няма да могат да осигурят растящото търсене на горива в дългосрочно бъдеще, ако цените на петрола не се повишат до 100 долара за барел, смята още експертът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари