НАЧАЛО » свят

Експерт: Пренасочването на руския газ за Европа през Турция и заобикалянето на Украйна е напълно осъществимо

Веднага след като съгласуваме точката, където тръбата ще излезе на турския бряг, ще започнем работа, съобщи говорителят на "Газпром" Куприянов

fb
3E news
fb
15-01-2015 09:06:00
fb

 

 

Пренасочването на транзита на руски газ за Европа през Турция, като се заобикаля Украйна е напълно осъществимо. Към момента на пускането на новия газопровод, Русия няма да има юридически задължения за транзита на газ през Украйна, коментира за РИА Новости директорът по енергийни програми към Центъра за световна икономика и международни отношения към Националната академия на науките на Урайна и бивш прессекретар на „Нафтогаз“ Валентин Землянски.

 

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер в сряда информира вицепрезидента на Енергийния съюз Марош Шефчович за решението на Русия напълно да пренасочи количествата природен газ за Европа през Украйна, на границата на Турция и Гърция.

Реално въпросът е хипотетичен, но безусловно това е възможно. Трудно е да се каже дали това ще се осъществи, трябва да се гледа ситуацията. До края на тази година ще разберем доколко сериозно е намерението (на „Газпром“), каза Землянски.

 

Строителството на газопровода до Турция ще отнеме около четири години – тоест 2019 г., когато изтича договорът за транзита на газ през Украйна. След това Русия няма да има юридически задължения към Украйна по отношение на транспортирането на газ през нейната територия“, напомни той.

Шефчович заяви в сряда, че е учуден от тези намерения и спдели, че това „ще ощети имиджа на „Газпром“ като надежден доставчик“. В отговор министърът на енергетиката на Русия Александър Новак напомни, че „Газпром“ изпълнява десетки години задълженията си по доставките на газ за Европа. И дума не може да става за промяна на имиджа на руската публична компания, заяви руският министър.

 

Землянски отбеляза, че позицията на Европейския съюз по този въпрос е важна, но главната роля все пак играе Русия. Страните от ЕС са заинтересовани от надежни доставки на газ. Възможността за излизането от техния пазар на руския газ ще е голям проблем. Освен това експертът е уверен, че изявлението за преориентиране на транзита не може да е направено без предварителни консултации с лидерите на ЕС.

 

 

Газпром
Турски поток
ЕК
Марош Шефчович
По статията работи:

Маринела Арабаджиева