НАЧАЛО » свят

Експерт: Вилнюс винаги ще бъде против строителството на АЕЦ в Беларус

fb
3E news
fb
15-08-2016 04:52:00
fb

За Литва Беларуската АЕЦ е като кост в гърлото, особено след като сами си затвориха Игналинската АЕЦ. В същото време за Литва Беларуската АЕЦ е и политическа арена за реализиране на вътрешни предизборни задачи. Това заяви докторът по физико-математически науки и бивш ръководител на лабораторията за оборудване на ядрени енергийни установки от „Обединения институт за енергийни ядрени изследвания – Сосны“ в Беларус Иван Куликов, коментирайки изявлението на Литва, че замяната на реактора на Беларуската АЕЦ няма да реши проблема с безопасността.

„Литва винаги ще остане недоволна от самия факт на строителство на централата, независимо дали ще поставят новия корпус на реактора или оставят стария“, коментира Куликов пред Интерфакс и добави: „Затова, да се разчита на благоразумието на литовските партньори на Беларус няма смисъл - в Литва няма да чуят дипломатическите сигнали, които Беларус им изпраща“.

Според Куликов, ако Литва действа в икономически план, то отдавна е могло да се обсъдят вариантите за сътрудничество. „По мое мнение, проектът за Беларуската АЕЦ е безопасен, строи се в съответствие с международните норми, всичко се прави открито. Аз, например, много положително оценявам пускането на Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който е референтен на нашата централа. Може би Литва, в крайна сметка, ще се успокои, когато види, че блокът работи отлично“, подчерта Куликов, цитиран от Интерфакс.

 

АЕЦ
Беларуска АЕЦ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева