НАЧАЛО » свят

Експерти: Отработеното ядрено гориво се съхранява без проблеми, политиците се притесняват да вземат отношение

fb
3E news
fb
30-11-2020 03:03:07
fb

Отработеното ядрено гориво се съхранява и опазва в момента много добре от специалистите и няма проблеми с използваните технологии. Проблемите идват, когато политиците трябва да вземат определено решение за съхранение на този вид ядрен отпадък. Около това мнение се обединиха експертите по време на онлайн дискусия на New Nuclear Watch Institute, организирана по темата.

Нашата цел е да осигурим безопасно и сигурно бъдеще за децата ни и трябва да успеем да планираме всички детайли при управлението на отработеното ядрено гориво и неговото съхранение, обясни Kristina Gillin, консултант за ОЯГ във Vysus Group. Тя е на мнение, че винаги е възможно да има изненади при съхранението на горивото, но чрез разумни действия и предприети сега мерки нещата мога да се контролират добре. Затова е важно сега да се използва подход, основан на устойчивост в годините. Експертът припомни, че сега съхраняваното ядрено гориво ще се използва като суровина за следващото поколение ядрени блокове – с реактори на бързи неутрони.

Технологията за съхранение и управление на отработеното ядрено гориво се контролира толкова добре, че до момента няма случаи на инцидент в тази насока. Също така с течение на времето то става все по-малко опасно, припомни Rauli Partanen от Think Atom. По думите му дори при най-лошия възможен сценарий при съхранение на ядрено гориво в геоложки структури, радиационното замърсяване не надхвърля 0,0002 милисиверта на година. Опасностите за човешкото здраве могат да настъпват при повишаване на нормата до над 100 mSv/год.

Според Partanen най-важният въпрос пред хората и експертите е дали погребаното веднъж ОЯГ ще бъде нужно отново да бъде отваряно и използвано. След отговора на този въпрос ще бъде и ясно какви икономически и инженерни предизвикателства трябва да бъдат разрешение, за да може да се използва отработеното гориво.

Всъщност проблемите не са нито икономически, нито инженерни, ами са политически. Често политиците, който е дръзнат да потърсят решение на въпроса трупат политически загуби. Това е и причината политиците да не взимат подобни решения, смята Partanen. Според него е крайно време да започне политически да се приема и разрешава този проблем, вместо да се търси решение за здравето на хората, където всъщност дори няма проблем, смята експертът.

Възприемането на радиоактивния отпадък не винаги е изцяло научно или обективно. В същото време транспортните регулации все още не са достатъчно добри по отношение на пренасянето на подобен вид гориво, обясни Martin Porter, главен секретар на базираната във Великобритания World Nuclear Transport Institute. Той добави, че освен при транспорта в страната все още се дискутира сериозно и доколко е добре ОЯГ да се съхранява в геоложки структури под земята. От сдружението също отчитат, че извозването на ядрени отпадъци в Обединеното Кралство продължава вече няколко десетилетия и никога в този период не е имало инцидент. Просто транспорта и съхранението на подобни вещества водят до „емоционален дебат“ в обществото, смята Porter.

От руската корпорация „Росатом“ припомниха, че все по-голяма част от отработеното ядрено гориво се използва отново в реактори от по-нови поколения както бе споменато – в реактори за бързи неутрони например. Най-логично би било използването на рационален подход при ОЯГ и съдържанието на отработеното гориво, обясни Михаил Баришников, директор на дирекцията за иновации и технологии в TENEX. Той припомни, че именно „Росатом“ има най-комплексен и устойчив подход при управлението на отработеното гориво. По думите му в момента компанията продължава с разработките по темата, както и с повторното използване на компоненти на горивото. Резултатите от тези проучвания ще стана ясни през следващото десетилетие.

отработено ядрено гориво
транспорт
съхранение
проблеми
политици
По статията работи:

Георги Велев