Експерти прогнозират ръст на изхвърлянията на въглероден двуокис с 2% през 2017 г.

Източник: agropraktik.ru

Изхвърлянето на въглероден двуокис (СО2) на глобално ниво през 2017 г. може да се увеличат за пръв път от 2014 г. и да достигнат нов рекорд.  В частност това се дължи на възстановяването на икономиката на Китай и на другите развиващи се страни, става ясно от доклада на група учени от организацията Global Carbon Project.

Според проучването на Global Carbon Project., през 2017 г. изхвърлянията може да се увеличат с 2 % до 41 млн. тона. В периода до 2016 г. изхвърлянията от СО2 са намалявали, оставайки на стабилно ниво.

„Глобалните изхвърляния на СО2 отново растат силно след тригодишен период на стабилност. Това е много разочароващо“, заявява един от авторите на доклада, професор Корин ле Каре от университета в Източна Англия. По думите й, учените са учудени на само от повишението, а от значителните темпове на ръст. Според нея основният въпрос сега е дали нарастването на СО2 ще продължи и през 2018 г.

Основна причина за увеличението на изхвърлянията на въглероден двуокис е нарасналото потребление на въглища в Китай на фона на икономическия ръст в страната. Според проучването, на Китай се падат общо 28 %  от изхвърлянията на въглероден диоксид, като очакването е, че през 2017 г. ръстът на изхвърлянията ще отбележи повишение от 3,5 %.

В Индия изхвърлянията се очаква да нараснат с 2 % (за предишните 10 години ежегодният ръст е бил от порядъка на 10 %).

Изхвърлянията на въглероден двуокис в САЩ продължават да намаляват, но това понижение е по-малко от очакваното, както и в Европа.
Авторите на изследването предполагат, че ръстът на изхвърлянията на СО2 може да попречи на постигането на целите на Парижкото споразумение за изменения в климата, прието през 2015 г. Участниците с споразумението обещаха да задържат повишението на глобалната температура на нивото под два градуса Целзий към края на текущото столетие.

„Изхвърлянията отговарят на обещанията на страните, но тези обещания не са достатъчни за постигане на целите на Парижкото споразумение“, отбелязва един от авторите на доклада Глен Питърс от Центъра за международни изследвания на климата в Осло.
Най-общо намаление на изхвърлянията на СО2 се наблюдават в 22 страни, на дела на които се падат 20 % от общия световен обем. В 101 страни обаче (50% от замърсените) се отбелязва ръст.

Както обобщават експертите, на този етап „светът засега не е достигнал пиковото значение на изхвърлянията“ на емисиите от въглероден диоксид.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари