НАЧАЛО » свят

ЕИБ ще участва във финансирането на TANAP и ТАР и обсъжда кредитиране и за „Южен газов коридор“

fb
3E news
fb
24-02-2017 02:07:00
fb

Въпросът за финансиране на проекта „Южен газов коридор“ е бил обсъден в Баку с представители на Европейската инвестиционна банка, става ясно от съобщение на министерство на енергетиката на Азербайджан, цитирано от Trend.
На срещата, на която се обсъждаше въпроса за финансиране на проекта участваха министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев и директорът на департамента на ЕИБ за Централна и Южна Европа Флавия Паланзини, се казва в съобщението.
“2017 г. се смята за решаваща дата за реализацията на проекта „Южен газов коридор“ и своевременното завършване на дейностите зависи от финансовото обезпечение. Участието на международни финансови институции в заседанието и тяхното запознаване с процеса на реализация на проекта ще ускори вземането на съответстващи решения“, заяви министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. Според министъра, независимо от икономическите трудности в света няма никакви проблеми, свързани с финансирането и привличането на кредитни източници към проекта.
„За една година успяхме да постигнем финансова подкрепа за „Южен газов коридор“ от Световната банка, Азиатската банка за развитие, Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, Международната банка за възстановяване и развитие, ЕБВР, а също така привлякохме и  вниманието на ЕИБ“, каза Алиев.
„Предвидено е финансиране от страна на ЕИБ на проектите TANAP и TAP. При вземане на финансови решения във връзка с всеки от проектите особена роля играе достатъчната информираност“,
Председателят на департамента на ЕИБ прояви интерес към запасите от газ, експортните възможности и вътрешното търсене в Азербайджан и отбеляза, че регулярната обмяна на информация ще повлияе на привличането на банката към проекта. Обсъдена е и възможността за финансиране на проекти от сектора на ВЕИ, допълва агенцията.  
В срещата участваха също така генералният директор на ЗАО "Южен газов коридор" Афган Исаев, директорът на отдела за енергийна сигурност към ЕИБ Раджан Санджой, заместникът му Питър Джефри, както и главният специалист по кредитиране в клона на банката в Турция Текин Чотук.

ЕИБ
TANAP
TAP
Южен газов коридор
По статията работи:

Маринела Арабаджиева