НАЧАЛО » свят

ЕИБ ще подпомогне изграждането на "Южен газов коридор"

fb
3E news
fb
29-02-2016 03:26:00
fb

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще отдели по-голямо внимание на въпроса за своевременното осъществяване на проекта „Южен газов коридор“- Това каза в понеделник в хода на второто заседание на министрите от Консултативния съвет за „Южен газов коридор“ в Баку представителят на банката Масимо Дофемиа.

По думите му, Европейската комисия си сътрудничи тясно с Европейската инвестиционна банка.

Както вече бе казано, това е ключов инфраструктурен проект за региона, а също така за Европа“, заяви той и отбеляза, че „Южният газов коридор“ ще осигури нови източници за енергийни доставки в Европа. По думите на Дофемиа, през цялата последна година от ЕИБ са работили в тясно сътрудничество с проектите TANAP и ТАР.

Ние сме уверени, че ЕИБ има достатъчно средства и ресурси за успешното завършване на тези проекти. Обсъждаме също така и въпросът за финансиране на други компоненти от „Южния газов коридор“, каза представителят на банката.

Южният газово коридор“ е един от приоритетните за ЕС проекти и предвижда транспортиране на 10 млрд.куб м азербайджански газ от Каспийския регион през Грузия и Турция за Европа.

 

Южен газов коридор
TAP
TANAP
ЕИБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева