НАЧАЛО » свят

ЕИБ ще отпусне 1 млрд.евро за газопровода TANAP

fb
3E news
fb
09-02-2016 10:17:00
fb

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да отпусне 1 млрд. евро за изграждане на Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщава турската държавна информационна агенция Anadolu. Според съобщението, вицепрезидентът на ЕИБ, Pim Van Ballekom е заявил, че банката ще отпусне сумата на вноски, пише Natural Gas Europe.

"Ние ще подкрепим също така и други енергийни проекти, като съхранение на природен газ," цитира агенцията в съобщението си думите вицепрезидента на банката. Един от тези проекти визира планирането на ново хранилище за съхранение на природен газ в Турция, по поръчка на турската компания Petroleum (TPAO). По думите на Pim Van Ballekom , компанията ще получи финансиране от 500 млн. евро. Общата стойност на проекта на TPAO все още не е изчислена, добавя той.

Вицепрезидентът на ЕИБ е заявил също, че банката може да отпусне и средства за проекти за възобновяеми енергийни източници (производство на електроенергия от вятър, слънце, както и за геотермална енергия) в зависимост от нуждите на турското правителство, твърди още агенцията.

От 2010 г., ЕИБ, кредитиращата институция с нестопанска цел на Европейския съюз, е финансирала близо 130 проекти в Турция, съответстващи на инвестиции от 12,8 млрд. евро. Проектите имат значителен принос за създаването на работни места и модернизиране на инфраструктурата на страната. ЕИБ оказва подкрепа на проекти във всички 28 страни членки на ЕС, а също и в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

Плановете за газопровода TANAP предвиждат пренос на каспийски газ до западната граница на Турция. Общият капацитет на газопровода е за 60 млрд. куб м годишно, които ще бъдат транзитирани от находище „Шах Дениз“ в Азербайджан. Газопроводът се очаква да влезе в експлоатация през 2018 г..

 

ЕИБ
TANAP
Турция
енергийни проекти
По статията работи:

Маринела Арабаджиева