Европейският съюз въведе антидъмпингови мита за продукцията от стомана от Китай

Европейският съюз (ЕС) въведе антидъмпингови мита за продукцията от стомана от Китай в размер от 17,2 % до 28,5% в зависимост от компаниите вносители. Решението на Европейската комисия е публикувано в официалният вестник на ЕС и влиза в сила от следващият ден от момента на публикуването – 12 август.

Митата са въведени за срок от 6 месца.

„С временни антидъмпингови мита ще се облагат вноса прокат, стомана и стоманени сплави“, се казва в постановлението на ЕК.
Нивото на митата се различава по отношение на големите китайски компании експортьори, съгласили се да предоставят информация на Европейската комисия за параметрите на ценообразуването си в хода на разследването, което продължава от октомври 2016 г. За повечето малки компании експортьори, които не предоставят данните си на Европейската комисия е определена средно импортно мито от 23,5%.

Разследването на ЕК започна н базата на подадени на 25 октомври 2016 г. в Европейската асоциация за стомана (Eurofer) жалби, в които се отбелязва, че китайската продукция от стомана се доставя в ЕС по цени по-ниски по себестойност от тази на европейските производители.
В заявлението за въвеждането на антидъмпингови мита Европейската комисия признава, че тези мерки са въведени предвид икономическата ситуация и заетост в стоманената промишленост на ЕС, а не само на база на пазарен анализ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари