НАЧАЛО » свят

Европейската комисия готви стрес тестове в случай на проблем с доставките на газ от Украйна

fb
3E news
fb
20-05-2014 08:46:00
fb

Европейската комисия подготвя стрес тестове за страните от ЕС, а също така предложения в случай на проблем с доставките на природен газ, заради кризата в Украйна. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на проект на документа, с който се е запознала.

Неотдавна лидерите на страните от ЕС се обърнаха към Европейската комисия със запитване по изготвянето на списък от мерки в кратскосрочна и дългосрочна перспектива във връзка с опасенията за срив на доставките на фона на събитията около Украйна.

Според проекта на документа, Европейската комисия планира до зимата да проведе стрес тестове на енергийната система на ЕС, като едновременно с това страните трябва да разработят механизми за презастраховане, като например увеличеване на газовите запаси и търсене на мерки за съкращаване на търсенето.

В краткосрочна перспектива може да бъде предложено да се обединят част от съществуващите в ЕС запаси от газ за създаване на „виртуален общ резерв от запаси”.

Сред идеите в проекта на Европейската комисия е и увеличение там където е възможно на алтернативните доставки от големите страни и пренасочване на потоци от глобалните доставки към Европа, включително и на втечнен природен газ.

„Страните от ЕС трябва да проведат стрес тестове до настъпване на зимата, за да се знае доколко са уязвими, ако кризата в Украйна довде до големи проблеми с доставките на газ”, отбелязва Ротерс позовавайки се на проекта на докумнта в Европейската комисия.

Припомняме, че от началото на кризата България започна подготовка в случай на проблем с газовите достваки от Русия през Украйна. Нагнетяване на допълнителни количества газ започнаха да се осъществяват още през април. Сега запасите от синьо гориво в хранилището "Чирен"  са 3 пъти по-големи, отколкото през пролетта на миналата година, показват данните на "Булгартрансгаз".

В газохранилището са нагнетени над 290 млн. куб. м За сравнение в средата на май 2013 г. там е имало едва 90 млн. куб. м. Сегашното количество може да осигури доставките на газ за около 70 дни за топлофикациите и предприятията, които са с непрекъснат производствен процес.

Според данните на дружеството всяка седмица в газохранилището в Чирен се нагнетяват нови 10-11 млн. куб. м., но капацитетът му се оценява от като недостатъчен - 550 млн. куб. м. За сравнение годишното потребление е 2,5-2,7 млрд. куб. м. Само за периода април.май потреблението в страната ни варира между 5,7 и 6,2 млн. куб. м на денонощие. Недостатъчни са и възможностите на сондите за добив на газ от "Чирен. Те имат възможност да доставят максимум 4,2 млн. куб. м. , или 60 и 75% от необходимото количество на страната.

ЕК
ЕС
стрес тестове
газови доставки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева