НАЧАЛО » свят

Европа ще изготвя списъка със санкции срещу Русия

fb
3E news
fb
11-03-2014 09:32:00
fb

Представители на Европейската комисия и международната общност се събират днес в Лондон, за да оформят списъка от 18-те руски чиновника, участвали в нахлуването на Русия в Украйна, заяви премиерът на Великобритания, съобщи УНН, позовавайки се на радио Свобода. На тези лица ще им бъде забранено да влизат в ЕС. Ще бъдат замразени и активите им на територията на страните членки на Европйския съюз, ако Русия не пристъпи към подобряване на положението, каза Камерън пред Палатата на общините към Британския парламент. По думите му Москва трябва да покаже, че не може да „стъпче” Украйна и не трябва да провежда незаконен референдум за встъпването на Крим в Русия.

Спорде него ако Русия предприеме следващи стъпки за дестабилизация на положението в Крим „това ще има трайни последици%, предупреди британският премиер. В частност става въпрос за широки икономически санкции като трети етап от действията на ЕС.

Той призна, че тези трайни последствия срещу Русия може да имат негативни въздействия и върху Великобритания и Европейския съюз.  Камерън отбеляза: „Сигурността и добрият живот в самата Великобритания ще се окажат под заплаха, ако ние позволим положение, при което страните могат просто да пренебрегват международните норми и да не понесат за това последствия”.

При това Камерън отбеляза, че Русия все още има възможност да разреши ситуацията по диплотичен път: да започне преки преговори с Украйна, да изведе руските военни от Крим към местата, където те са базирани и да прекрати поддръжката на незаконният е неконституционен референдум на полуострова.

Камерън
ЕК
санкции
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева