НАЧАЛО » свят

Европа е разделена за ядрената енергетика

fb
3E news
fb
22-07-2015 06:12:00
fb

По линията на бившата „Желязна завеса“ в Европа се наблюдава противопоставяне по отношение на ядрената енергетика, пише АП. Германия и Австрия – стълбове на богатия Запад, отдавна решиха да се отърват от ядрената енергетика, докато новите членове на ЕС от Източна Европа – жадуващи за електроенергия за стимулиране на икономически ръст, все повече се обръщат към ядрените мощности.

Неотдавнашното решение на чешкото правителство за стартиране на мащабна програма за дълговременно развитие на ядрената енергетика доведе до задълбочаване на пропастта. Част от плана се явява строителството на нов ядрен реактор недалеч от границата с недоволната Австрия, пише агенцията. Чешкият министър на промишлеността и търговията Ян Младек предполага, че до 2040 г. половината от електричеството в страната ще бъде от ядрени мощности и четвърт от възобновяеми ресурси.

Словакия и Унгария също строят нови ядрени реактори, а Полша разглежда възможността за стартиране на собствена ядрено-енергийна програма. Тези държави смятат, че ядрената енергетика е по-евтина и чиста, и твърдят, че е несправедливо, когато богатите страни от ЕС се наместват в този въпрос.

Правителството на Германия взе решение за поетапен отказ от използването на ядрена енергия до 2022 г. след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“. Австрия се отказа от ядрената енергетика след Чернобил. Двете страни смятат, че риска от ядрена катастрофа превишава възможната изгода от ядрената енергетика.

Според Младек, за да се осигури енергийната независимост и безопасност на Чехия, е необходимо веднага да се започне подготовката или да се построи по още един реактор в АЕЦ „Темелин“ и Дуковани“ с възможност за изграждане на по допълнителни реактори. Другият вариант - да се увеличи използването на природен газ бе отхвърлен, тъй като ще доведе до увеличаване на енергийната зависимост от Русия, заяви министърът.

АЕЦ „Темелин“ от дълго време е източник на търкания между Чехия и Австрия. Австрийският министър на околната среда Андре Рупрехтер вече заплаши да предприеме правови мерки за решаване на проблема с разширяването на АЕЦ „Темелин“, но чехите са решени да продължават напред, отбелязва журналистът от АП.

Местните еколози осъдиха плана, а някои икономисти последваха примера им, отбелязвайки липсата на важни финансови детайли в него. „В настоящето е нереално да се построи АЕЦ без каквито и да е субсидии или помощи от държавата“, смята енергийният анализатор от J&T Bank Михал Снобр. Междувременно Ян Младек е уверен, че компанията CEZ, в която правителството притежава контролния пакет, може да си позволи такъв проект.

 

 

 

ядрена енергетика
Европа
АЕЦ
АЕЦ Темелин
По статията работи:

Маринела Арабаджиева