НАЧАЛО » свят

Европа вече не е лидер по инвестиции във ВЕИ

328,9 млрд.долара са инвестирани във ВЕИ през 2015 г., през първото тримесечие бележат спад от 13%

fb
3E news
fb
01-06-2016 01:22:00
fb

Европа отстъпи мястото си на лидер в областта на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) на Азия заради срив от 21% на инвестициите в сектора през миналата година. За сметка на това в останалите части на света вложенията във ВЕИ бележат рекорден ръст.

Според данни от доклад на компанията REN 21 в мощностите за производство на енергия от възобновяеми източници в света през 2015 г. е била вложена рекордната сума от 328,9 млрд.долара, съобщава агенция Блумбърг.

Вложенията на Европа са били 48,8 млрд. долара в сравнение с 62 млрд.долара година по-рано.

Най-голям инвеститор в света вече е Азия, при това без Китай. Според доклада, светът трябва да очаква приток на инвестициите в алтернативна енергетика в страните с развиваща се икономика, като основната причина за това е растящото търсене на електроенергия в тези страни от една страна и от друга - намаляването на субсидиите в Европа. В частност, инвестициите дори в Германия са спаднали с 46% заради промяната на държавната политика.

Това, което прави впечатление е, че тези резултати са постигнати когато цените на изкопаемите горива са били на изключително ниско ниво и възобновяемите източници на енергия се оказват в много неизгодно положение от гледна точка на държавните субсидии“, се казва в изявление на изпълнителния секретар на REN 21Кристина Линс.

Лидер в сектора на ВЕИ е слънчевата енергия, в която вложенията се изчисляват на почти 150 млрд.долара, което практически е сумата на инвестициите във всички други технологии заедно, но без хидроенергетиката.

От седемте технологии, които се проследяват, ръст на инвестициите се наблюдава само във вятърната и слънчевата енергетика. Вложенията в енергията от вятъра са се увеличили с 4% до 109,6 млрд.долара, а в слънчевата енергия – с 12%.

През 2016 г. се прогнозира обръщане по отношение на активните инвестиции в Европа и забавяне на нарастването в Китай, заради намаляването на цените на енергията през миналата година.

Глобалните инвестиции през първото тримесечие на 2016 г. според доклада са се понижили с 13% - до 52,7 млрд.долара.

 

 

ВЕИ
инвестиции във ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева