НАЧАЛО » свят

Европарламентът ще обсъди състоянието на Енергийния съюз

fb
3E news
fb
29-11-2017 10:34:00
fb

В рамките на откриващата се днес в Брюксел двудневна пленарна „мини сесия“  Европарламентът ще обсъди доклада на Европейската комисия за състоянието на Енергийния съюз на ЕС. Това е заявила Ралука Хубан от пресслужбата на Европарламента, цитирана от чужди агенции. По думите й, по-рано членовете на комисията по промишленост и енергетика са обсъдили и гласували за енергийната ефективност и развитието на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Енергийната ефективност и ВЕИ са част от представеният от ЕК през ноември миналата година на пакет „Честа енергия“ и са част от конкурентоспособността на Европейския съюз. При гласуването депутатите от Европейския парламент са подкрепили общата цел на ЕС за повишаване с 40% до 2030 г. на енергийната ефективност при строги правила за годишни икономии на енергия.
Членовете на комисията са гласували също така и 35% от потребяваната енергия в ЕС през 2030 г. да е от ВЕИ.

„След тези гласувания в сряда ще се проведат дебати по третия годишен доклад за състоянието на Енергийния съюз, който бе представен от ЕК на 24 ноември. Тъй като дейността по законодателството (свързано с Европейския енергиен съюз) напредва, то ЕК си дава сметка, че гражданите, местните общности и други ще трябва да се приспособят към този Енергиен съюз. Затова и дебатът на мини сесията е интересен, смята Р. Хубан.
Преходът на Европейския съюз към нисковъглеродна енергетика поставя Европа пред нова реалност, коментира преди дни еврокомисарят Мигел Ариас Канете.

„Енергийният преход в Европа вече започна пр рекордно ниво на използване на ВЕИ и бързото намаление на цената й- Но енергийната инфраструктура на Европа трябва да се развива в същата посока и със същите темпове, за да може този енергиен преход да бъде подкрепен“, подчерта Ариас Канете.

ЕС
енергиен съюз
Европейски парламент
ВЕИ
Енергийна ефективност
пакет Чиста енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева