НАЧАЛО » свят

Европарламентаристи твърдят, че сътрудничеството с Русия в ядрения сектор е заплаха за Европа

fb
3E news
fb
20-11-2014 05:47:00
fb

На сайта EurActiv е публикувана критична статия от членовете на Европарламента Хайди Хаутала и Бенедек Явор, които твърдят, че сътрудничеството на страни-членки на ЕС с Русия в ядрения отрасъл представлява заплаха за енергийната сигурност на ЕС. Във време, когато ЕС се стреми да създаде „Енергийен съюз“, страни-членки на ЕС извършват действия, които възпрепятстват достигането на тази цел, пишат Хайди Хаутала (член на Европарламента от Финландия) и Бенедек Явор (член на Европарламента от Унгария). Енергийната сигурност е ключов елемент от общата енергийна политика на Европа в светлината на зависимостта на енергийния пазар на ЕС от външни доставчици, недостатъчната диверсификация на източниците на енергия и нестабилността на цените.

Рискът от зависимост от Русия в сферата на доставки на газ бе взет под внимание при разработване на енергийната политика на ЕС, но доставките на руски ядрени технологии в ЕС не бяха в достатъчна степен разгледани в отчета по енергийна безопасност, представен от Еврокомисията през май 2014 г.

Реакторите, произведени от „Росатом“, генерират 40% от ядрената енергия, произвеждана на Стария континент. Делът на Русия в световното обогатяване на уран е 40%, а при производството на ядрено гориво – 17%. Независимо от санкциите на ЕС срещу Русия, правителството на Финландия неотдавна одобри план за строителството на АЕЦ „Ханхикиви“ в сътрудничество с „Росатом“, пише на сайта си EurActiv. „Росатом“ ще осигурява ядрената централа с гориво в течение поне на първите 10 години, но после ще бъде трудно да се смени доставчика, тъй като за реактора са необходими определен вид горивни пръти.

Друга държава-член на ЕС – Унгария е поръчала на Русия два енергоблока с мощност по 1200 МВт за разширяването на АЕЦ „Пакш“. Работите са започнати без търг – дори това трябва да привлече вниманието на регулаторите на ЕС в сферата на справедливата конкуренция, пише сайтът. По условията на договора Русия ще осигурява пълния ядрен горивен цикъл на АЕЦ-а.

Именно срещу това предупреждава Еврокомисията: „Русия е ключов конкурент в сферата на производство на ядрено гориво, тя предлага комплексни продукти, осигуряващи целия горивен цикъл. Именно затова особено внимание трябва да се обърне на инвестициите в проекти на нови ядрени централи в ЕС и използването на технологии от държави, които не са членове на ЕС, за да се удостовери, че тези ядрени централи не са зависими от доставките на ядрено гориво само от Русия“.

 

ядрена енергетика
Росатом
АЕЦ
Русия
енергийна сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева