Евролидерите продължават да търсят компромиси по плана за възстановяване на икономиката от Covid-19

Икономика / Свят
3E news
328
article picture alt description

Преговорите на 27-те държави-членки на ЕС на срещата на върха в Брюксел, планирана първоначално за два дни продължава четвърти пореден ден. Европейските медии отбелязват напрегнатата атмосфера при обсъждането на бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и плановете за антикризисното възстановяване на икономиката, които доведоха до разногласия между „богатият север“ и „бедният юг“.

Ккато съобщава белгийското издание L'Echo на работната вечеря на 27-те европейски лидери в неделя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е призовал държавните лидери и правителствата да постигнат споразумение, като е поставил остро въпроса за отговорността.

Четири са основните въпроси, които остават нерешени – въпросът за размера и структурата на фонда, както и колко средства от него ще бъдат отпуснати на страните от ЕС безвъзмездно и колко под формата на кредити.

На второ място остава нерешен и въпросът за създаването на контролен механизъм, който да позволи на богатите страни донори да контролират използването на средствата от фонда за възстановяване на страните получатели.

На трето място няма решения по въпроса за исканията от редица от водещите страни донори за отстъпките, които получават по отношение на вноските в европейския бюджет.

На четвърто място няма съгласие за въвеждането на задължителното условие за съблюдаване на принципа на върховенството на закона (така, както се оценява от Брюксел), за продължаване на правото за получаване на средства от хазната на ЕС.

Страните донори от пестеливата четворка (Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция) и присъединилата се по време на преговорите към нея Финландия искат строг контрол над държавите, които ще се възползват от помощите. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте настоява за правото на вето върху националните програми за възстановяване на икономиките.

Срещу това категорично възразяват съществено пострадалите от кризата Италия и Испания. „Такова вето е недопустимо както от юридическа, така и от политическа гледна точка“, реагира държавният глава на Италия Джузепе Конти.

Разпределянето на субсидиите и заемите, както вече бе казано е също проблем. В началното си предложение ЕК предвиждаше разделяне на 750 млрд. евро по възстановителния план, от които 500 млрд. евро за грантове, а 250 млрд. под формата на кредити. Под натиск на „пестеливите“, Шарл Мишел предложи субсидиите да са 450 млрд. евро, а заемите – 300 млрд. евро. Така наречената „пестелива четворка“ смята за прекалено голям и бюджетът от 1,074 трлн. евро.

Според източници, ако и днес „богатият север“ и „бедният юг“ не постигнат компромис и доближаване на позициите, то през следващите дни ще се наложи провеждането на още един извънреден съвет на ЕС с цел постигане на споразумение до края на месец юли.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща